Har kroppspresset nådd livmoren…?

Ukategorisert Comments (2)

Jeg skrev forleden en blogg til www.tidsskriftet der jeg filosoferte over slanking og kroppspress, som visstnok har nådd til det ufødte barnet. Aftenposten fattet interesse for bloggen, etter å ha luktet på dette stoffet i lengre tid, fordi det har svirret historier om gravide som slanker seg både under og etter svangerskapet, både for å få en fin kropp og yndig baby.

I dag har det kokt!

http://blogg.tidsskriftet.no/2014/08/24/slanket-fodt-og-klar-til-fotoshoot

 

Jordmødre bekrefter at kroppspresset har nådd til svangerskapet, og det er etter min mening viktig å rett fokus mot det stadig større kjøret på kropp og perfekthet, enten du er null, seks, fjorten eller førti år.

 

PantherMedia 2303219

 

Det er trolig og forhåpentligvis ikke mange som slanker seg i svangerskapet, med det formål å få en baby som er maks 3 kilo. Men jeg står på at det er viktig å rette søkelyset mot det stadig større kroppshysteriet, som mange kjenner på og blir berørt av.

Verden er blitt full av stadig større kontraster. Vi ser det på stadig større ulikhet mellom oss også i Norge, der levesett, kosthold og matvaner blir stadig mer et uttrykk for «klasse» og sosial tilhørighet. Det er stadig flere i både den gruppen som blir mer og mer overvektig, og dem som opptatt av kosthold, trening og vekt langt over det som er definert som vanlig sunnhet og helsebringende.

I svangerskapet ser vi den samme tendensen. Overvekt, dårlig kosthold og for lite fysisk aktivitet er nok et større problem og utfordring enn at gravide slanker seg, men det er flere som beveger seg i begge ytterlighetene, og sliter med å finne en sunn og avslappet tilnærning til det å være gravid.

Det flommer over av mer eller mindre gode råd på nettet, og mer og mindre gode forbilder eksponeres i sosiale medier. Da kreves det en sterk rygg og trygg ballast å stå i mot alle input, og for enkelte kan det da ta litt feil retning.

Her er det ekstra viktig at vi som helsepersonell kommer som en nøktern og faglig aktør ved svangerskapskontrollene, for å forsøke og korrigere alle rådene de har fått alle andre steder enn hos oss.

Men det foregår mye på nett og i fora som vi leger og jordmødre ikke har innpass, og som vi sjelden får høre om heller. Fordi enkelte av trendene er for touchy å ta opp på et legekontor eller hos jordmor.

 

Det er fint at bloggen min har vakt slikt et engasjement.

En blogg er en blogg, og der er det «lov» å komme med utsagn som ikke er gjennomtygget eller forskningsmessig med to streker under.  Forbeholdene har jeg tatt, og jeg glad for at så mange med meg deler bekymringen for kroppsfokuset som vårt samfunn er i ferd med å bli gjennomsyret av.

nyfødt

 

 

http://www.aftenposten.no/helse/–Slanking-har-nadd-helt-til-livmoren-7677345.html

http://www.adressa.no/nyheter/innenriks/article10053188.ece

 

Følg meg gjerne på Twitter også, enten som KLMogstad eller Livslangs

Takk for deling av engasjementet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It

» Ukategorisert » Har kroppspresset nådd livmoren…?
On 25. august 2014
By

2 Responses to Har kroppspresset nådd livmoren…?

  1. Kristin sier:

    Hei!

    Jeg har lett og lett for å finne ut hvor man har fått det fra at den nye trenden er å få barn under 3 kg. Jeg er gravid selv og har verken hørt eller lest dette noe sted. Jeg ser du har blitt sitert ut i fra hva du skrev på bloggen tidsskriftet og leser også at du skriver at siden dette er en blogg og derfor ikke gjennomtygget eller forskningsmessig to streker under svaret. Det jeg lurer på er om dette noe som er fundert over i lys av at det er stadig mer kroppsfokus eller om det er noe man faktisk har opplevd at noen har sagt/skrevet? Jeg får litt inntrykk av at dette er en suppe kokt på spiker. Ja det er mye kroppsfiksering og sarte sjeler kan sikkert oppfatte det som at alt skal være stramt, velbygd og slankt etter man har vært i gjennom en fødsel, men det gir ikke grobunn for å dra konklusjonen om at de ønsker nyfødte med lavere enn gjennomsnittlig fødselsvekt. Til tross for at det er presisert at dette er en blogg ønsker jeg veldig gjerne å vite hvor disse påstandene tas fra. Hvis det er tilfelle er det et veldig viktig tema å ta opp, men jeg har enda til gode å finne et fora hvor dette har blitt tatt opp fra en gravids ståsted med fokus på å få en mindre en gjennomsnittlig baby.

  2. Vibeke LSH sier:

    Takk for at du tar opp dette temaet, Kari!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »