Å tråkke på noen voksne tær for barnas skyld…

Ukategorisert Comments (0)

Vårt barneombud Anne Lindboe har siden hun startet i jobben kjørt en hard kamp mot vold og vanskjøtsel av barn.

Dette har desverre blitt aktualisert den siste uken, med en rystende sak i Bergen, men det er altfor ofte vi leser grusomme saker i media, om saker som blir avdekket, der barn har levd med overgrep og mishandling i lang tid.

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/–Vi-ma-risikere-a-trakke-voksne-pa-tarne-for-a-finne-de-barna-som-trenger-hjelp-7758180.html

 

vold_mot_barn_COLOU_514206b

 

«Vold og omsorgsplikt er den største trusselen for barn i dag. Kanskje så mye som ti prosent av norske barn utsettes for dette.»

Ordene tilhører barneombudet, og det er skremmende høye tall. Det betyr også at vi alle en eller annen gang har befatning med barn og unge som lever under uverdige og direkte farlige forhold, men de fleste av oss «ser » det ikke, eller er redde for å handle eller bry oss, selv om vi har vage mistanker. Det er ofte de voksne vi tar hensyn til, og vi er redde for å blande oss inn i privatlivets fred. Det er en naturlig mekanisme at vi gruer oss til å konfrontere naboen, ringe til barnevernet, eller snakke med barn vi kjenner eller har med å gjøre om hvordan de egentlig har det hjemme.

 

Jeg kjenner meg godt igjen, både som mor, lege, nabo og medmenneske. Det er med stort ubehag man mistenker forbrytelser mot barn, for det er så vondt å forholde seg til, og kan være vanskelig å forestille seg. Men som med nye annet, så krever det mot, det krever erfaring med å se ting, og man må tore å være på barnas side, men den risiko at man kan støte foreldrene.

Jeg skrev om dette i Tidsskriftets blogg i fjor, og temaet er tydeligvis minst like aktuelt å bli påmint som dengang!

 

http://blogg.tidsskriftet.no/2013/01/31/nar-virkeligheten-er-for-vond-a-se

 

 

Pin It

» Ukategorisert » Å tråkke på noen voksne...
On 25. oktober 2014
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »