Når mat blir rock´n roll…

Ukategorisert Comments (0)

I forrige uke var det stjernebesøk her i Trondheim. Selveste Gordon Ramsay gjeste byen, og samlet over 600 mennesker til stormiddag og foredrag. Mesterkokken, som har blitt styrtrik på sine TV-show og mange restauranter rundt i verden, var ikke billig når han var innom Norge heller, og satt igjen med mange hundretusener da han forlot byen etter happeningen. Men folk var visstnok fornøyd, og syns stort sett at det var verdt 3000 kroner å møte en av sine stjerner, som har har fått som varemerke å slenge med leppa og gi tydelige tilbakemeldinger på kjøkkenet. Og man skal  ikke se bort fra at det drypper på restaurantnæring og salg av sjømat her fra Trøndelag heller, etter Ramsay-visitten.

Jeg må innrømme jeg ble starstruck selv jeg da, da jeg en gang fikk klem og «selfie» med selveste Chefen av kokkekunst, Paul Bocuse:-)

 

Paul Bocuse

Det er et fascinerende fenomen dette, hvordan kokker har blitt rene rockestjerner, og folk sitter klistret til skjermen og ser på det ene kokkeprogrammet etter det andre. Vår egen lokale variant er Hellstrøm, som også har gjort det til sitt varemerke å være skarp i kjeften til dem han gjester på kjøkkenet. Vi elsker det tydeligvis, og blir fascinert av alle gode retter de disker opp, og fine ord og ingredienser de tryller frem.

Ta også en titt i bokhandlene. Der er det egne bord og hyller fulle av kokebøker, selv om Den rutede kokeboken fortsatt står der, og Ingrid Espelid Hovig har fått en evig plass i nordmenns hjerter. Det er kokebøker for smoothies, vafler, grøt, pasta, lavkarbo, høyenergi, lite salt og mye godt, og Gud vet hva. Og vi kjøper det. Det er kokebøker som lover oss smalere midje på 12 uker, økt energi, jevnere blodsukker, bedre hjernefunksjon og lykkelige barn. Det er vakre bilder og innbydende tekst som skal friste oss til å variere repertoaret fra pannekaker og fiskeboller til mer fargerike og lavkarbo mat på bordet.

Men bruker vi alle kokebøkene våre?? Går vi og lager maten vi har sittet og glodd på at kjendiser og andre har laget på TV-skjermen? Eller har kokkeriet og glansede kokebøker blitt ren underholdning og mer show enn sunn mat i grytene?

Mange har nok blitt flinkere til å variere litt når de handler inn mat, og varierer med grønnsaker, oljer og smaker. Men faktum er jo at stadig flere blir tykkere, mange spiser hurtigmat og ferdigmat, og de fleste tar seg ikke tid, eller har ikke tid, til å være kreativ på kjøkkenet når de kommer dønn slitne hjem fra jobben, og ungene står og drar dem i buksebena.

Jeg har kjøkkenhyllen full av kokebøker, og en diger perm med  oppskrifter fra mor, med et utvidet repertoar av utklipp og kopier av oppskrifter jeg har lest og funnet og tenkt at dét skal jeg jammen lage!

Men så blir arkene og de lekre oppskriftene etterhvert til papirsøppel og dårlig samvittighet for alt jeg ikke har fått prøvd.

 

 

 

Oppskrifter

 

En skulle tro at interessen og «glorifiseringen» av kokker, matlaging og gode spisesteder har ført til et rush til kokkeutdanningen. Men det er vel heller slik at de sliter med rekrutteringen, og de skjønner nok fort at det er beinhardt arbeid å bli en god og proff kokk, med lange dager på jobb og at det er de aller aller færreste som blir kjendiskokker.

 

Jaja; jeg endte opp med stavimkser og suppe i dag og jeg, og Ingrid Espelids boller skal fortæres til kveldsmat i høstmørket.

Så gjenstår en rydding i oppskriftspermen, med et mål om å prøve i allefall et par nye saker. Det tar jo egentlig ikke så mye mer tid enn å kjøre de gamle klassikerne, som både jeg og barna begynner å bli fornøyd av…;-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It

» Ukategorisert » Når mat blir rock´n roll…
On 29. oktober 2014
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »