Bortskjemte unger, eller?…

Ukategorisert Comments (0)

Vi får stadig høre om norske barn og ungdommer som er late og bortskjemte. Er det noe i det, eller er det urettferdige beskyldninger mot våre håpefulle?

Etter min mening kan vi vel si ja til begge deler. Dagens oppvoksende slekt står på på mange arenaer, og det er krav og forventninger til dem over alt. Det er et vellykkethetsideal, som gjør at mange av dem er forferdelig flinke og strever mens de skal prøve å innfri på alle felter.

Men i all den velstandsen de fleste av oss omgir oss med her til lands, så må vi innrømme at mange er forferdelig bortskjemte også. Hvor ellers er det så og si helt vanlig at fjortiser eller «elleviser» går rundt med Iphoner? Hvor ellers er det normalt at unger på 14-15 år går med jakker for 5-6000 kroner? Og hvor ellers blir det ikke leet på et øyebryn når den nye «moten» blant barn og ungdommer er treningsbukser for 1000 kroner??

Joda, de sliter og strever med lekser, og de er skikkelige og sunne på mange måter, mer enn på mange år. Men det er tankevekkende å se hvilket pengeforbruk mange venner seg på fra de er ganske så unge. Penger som de kanskje ikke har «sett» selv, men som vi foreldre er flinke til å by på, uten å forvente så mye tilbake i form av å bevisstgjøre dem hvor pengene faktisk kommer fra.

 

jobb Fredrik

 

 

Her i huset har vi vært ganske bevisste på at barna må ut og finne seg en liten jobb fra de blir tenåringer. Vi snakker ikke om et tungt strev og masse arbeid; nei det dreier seg mer om at poden skal lære seg at det må jobbes for at man skal få penger til å kjøpe seg det man ønsker  seg. Det kan være fristende å bare gå i vei og kjøpe en ny mobil, en Ipad som de ønsker seg eller gå med på å investere i den fine dyre jakken, for vi har forsåvidt råd til det.

Men jeg tror den jakken eller Iphonen kjennes ekstra kjekk å kjøpe når ungene har kjent på at det må faktisk litt jobbing til for å skaffe seg nye ting!

 

Så nå er nestenmann i full gang med å selge aviser her i huset;-) Det kom ikke uten kamp, for det er jo sååå slitsomt å stå opp om morgenen, når det er helg og alt sammen, og tenk om ingen vil kjøpe, og det er pissvær ute til og med.

Men nå er han igang, og går avisruten sammen med kompisen, noe som gjør jobben artigere og lettere.

Én ting at jobben gir noen kjærkomne kroner i kassen. Noe annet de får med seg, er å forholde seg til avtaler med arbeidsgiver; de lærer å ha forpliktelser og ta ansvar, noe som kommer godt med utover oppveksten mot voksenlivet.

Og som jeg sier til ungene, så er det alltids lurt å ha på CV-en at man faktisk har giddet å ta både drittjobber og vært innstilt på å gi en innsats selv om man kanskje egentlig har lyst til bare å «chille´n».

Det er masse igjen av helgen til å chille´n når avisene er solgt, og det ligger klingende mynt i sparegrisen;-)

 

 

 

 

 

Pin It

» Ukategorisert » Bortskjemte unger, eller?…
On 15. november 2014
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »