Mobbing bryter ned mennesker og miljø, ta ansvar…!

Mobbing Comments (0)

Jeg var nylig på et fantastisk foredrag med nobelvinner May Britt Moser. Hun fortalte om hvordan hun som leder er opptatt av at alle ansatte er bevisst sin sosiale kompetanse og at alle har det bra på jobben.

Mobbing, trakassering og baksnakking er bannlyst, og de som bedriver slikt får værsågod møte på Mosers kontor for en opplarende samtale.

Vår ferske nobelvinner i medisin var helt tydelig i sitt foredrag om at sosial trivsel og en opplevelse av mestring og anerkjennelse som menneske er en viktig forutsetning for at bedriften oppnår suksess. Og vi kan trygt si at hun vet hva hun snakker om! Men den mest anerkjente prisen i hele verden, som både hun og mannen hennes Edvard Moser fikk i år, så viser de at de har lykkes optimalt på alle måter.

 

Jeg skrev et innlegg i Adresseavisen denne uken

http://www.adressa.no/pluss/nyheter/article10316961.ece

 

 

moser30

 

Ved Kavli-instituttet, der de nå er hundre ansatte og mange rotter har «bolig» som forsøksdyr, så er det tydelig at alle ledd i organisasjonen blir sett og anerkjent for den de er, og den viktige rollen de har på hver sine vis. Hun sa at hun er opptatt av å rose og anerkjenne alt fra den beste forskeren til renholderen, og de har mange ansatte for å ta vare på forsøksdyrene, slik at de også trives og kan yte sitt beste. Slikt blir det Nobelpris av.

De tingene som May Britt Moser er opptatt av kan overføres til mange deler av livene våre, både  hjemme, men ikke minst i skolen.

Det som er essensen er at vi må være bevisste på å gi hverandre anerkjennelse og respekt, og å slå hardt ned på mobbing og trakassering, noe som dessverre forekommer over alt og i alle aldre. Den skjulte mobbingen, men skjeve blikk, hånlig flir og å ignorere andre er ogsås vonde former for mobbing. Og i skolen blant barn er det å utelate enkelte fra bursdager, halloweenfester og andre arrangementer en kjent «maktfaktor», som mange opplever, og som det er vanskelig å få tak i for både lærere og foreldre.

Vi leser dessverre altfor ofte vonde og tragiske mobbehistorier, og jeg vet ikke om vi klarer å få bukt med denne fæle tilbøyeligheten som vi mennesker har til å trakassere og fornedrige andre i et håp om å opphøye oss selv.

Det er iallefall ikke lett å se hvordan vi skal klare det så lenge vi voksne driver på på samme vis. Det er bare å se på nettdebatter og ulike typer TV-programmer, så ser vi at det er aksept for å ydmyke andre, uten å tenke eller ta konsekvensen av at noen blir såret og ydmyket.

Det var utrolig flott å høre på May Britt Moser, og hennes tydelige budskap om et arbeidsmiljø fritt for slik nedverdigende oppførsel mot hverandre som en forutsetning for å få det beste ut av alle som jobber der.

Det er så sant; ingen klare å yte eller mestre dersom de lever i et miljø der alle energi suges ut av en pga mobbing og nedverdigelser. Et miljø som bryter ned selvtillitt og tor på at man er verdt noe.

Vi må ikke gi opp, og vi får prøve å være litt mer kompromissløse og ta mer ansvar, hver og en av oss!

 

Les min kronikk i Adresseavisen her:

http://www.adressa.no/pluss/nyheter/article10316961.ece

 

 

 

Pin It

» Mobbing » Mobbing bryter ned mennesker og...
On 8. november 2014
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »