Mot til å lese…

Jenter kvinner Comments (0)

Alle kjenner vi historien til Malala. Den modige jenta som trosset Taliban, fordi hun ville gå på skole.

Og som har blitt en stemme i verden, for alle jenter rundt omkring, som hver dag kjemper for retten til noe så enkelt som det å lære, å lese og å bruke sine evner.

 

For oss er det en selvfølge at våre døtre skal gå på skole, og ha like rettigheter til å bruke evnene og interessene sine på lik linje med sønnene våre. Men for veldig mange jenter rundt omkring er dette langt fra en selvfølge eller en rettighet. De risikerer både pryl, hån og vold dersom de ber om noe så enkelt som å få lære seg å lese.

 

13-malala-yousufzai-601

 

 

En av de sterkeste historiene jeg har hørt i jobben min, kom fra en kvinnelig pasient av meg for en tid tilbake. Hun er opprinnelig fra et land i Midt-Østen, og har kommet seg til Norge via flyktningeopphold i flere land før hun kom i sikkerhet her. Hun er for meg en heltinne, og historien hennes, og hva hun har utsatt seg for av fare og ydmykelser i kampen for å ha rettigheter vi tar som en selvfølge, har rørt meg sterkt.

Hun kom egentlig til meg for å få legeerklæring på at hun trengte fri fra innføringskurs, fordi hun skulle opp til eksamen. Etter et par år i Norge snakker hun nokså flytende norsk, og hun kunne gledesstrålende fortelle at hun nå nesten var ferdig med grunnskolepensum. Hun skulle så ta fatt på videregående-fag, og drømmer om å bli dataingeniør.

Hun vokste opp i en familie hvor far hadde mange koner, og hun visste ikke hvor mange søsken hun hadde. Som femåring var hun vitne til at hennes egen mor ble drept av far, fordi hun hadde gjort noe han ikke likte. På spørsmål fra meg om ikke politiet var involvert, sa hun bare at «i mitt hjemland er det far som er politi». Der er det mennene  i huset som bestemmer alt, og sønnene blir opplært til å gå i fedrenes fotspor, og de har rett til å både slå og straffe sine egne søstre.

Hun var veldig fascinert av bøker og det å lese og lære helt fra hun var veldig liten, og hadde et stort ønske om å få lære seg å lese. Men det var helt uaktuelt, og far nektet henne å få tak i bøker, og var klar på at det ikke var for jenter. Men i hennes tilfelle var det en snill slektning som skjønte hennes inderlige ønske, og han skaffet lærebøker til henne, og hjalp henne i smug, slik at hun kunne få oppfylt drømmen sin. Hun turte ikke å vise faren eller brødrene at hun hadde bøker, så hun gjemte dem på rommet sitt bak puter og tepper. Takket være at det var så mange koner og barn i huset, så klarte ikke far å ha full oversikt over alle rommene, hva som foregikk i skjul.

Hun har opplevd ting i sin barndom og ungdom som vi nesten ikke har fantasi til å forstå, med tidlig ekteskap, rømninger og rusler om vdrap og vold. Allikevel står hun her i dag som en sterk og modig kvinne, ikke full av hat eller hevnlyst, men med et ærlig ønske om å LÆRE. Hun tørster etter kunnskap, og noe så enkelt som å få bruke sine medfødte evner og intelligens.

 

girl_school_20101108

 

 

Fotografen Laura Boushnak, som oprinnelig stammer fra Midt-Østen, har vært i ulike land for å møte kvinner som trosser både normer og trusler om vold, og som er på skolebenken. Boushnak hadde et innlegg på TED, som ligger som en link her:

http://ideas.ted.com/gallery-when-reading-is-a-brave-act-of-daring/

 

Fortsatt, i 2015, er en skremmende stor andel av alle kvinner i verden analfabeter. Mange hindres fortsatt fra å ha rett til noe så elementært som å lese, blant annet fordi en del samfunn og kulturer ser på det som en trussel at kvinner får kunnskap  og utdanning.

Derfor må vi være takknemlige for uredde kvinner som berømte Malala, men også for de modige som kjemper i det stille, slik som min pasient, som har kjempet så hardt, helt alene, for å komme dit hun har i dag.

Kunnskap er makt. Det å holde halve befolningen unna kunnskap er misbruk av makt, bygd på en frykt.

Det å gi alle lik rett til kunnskap, og dermed makt er en forutsetning for å få en fredeligere verden.

La oss hjelpe de modige jentene på veien.

 

 

Pin It

» Jenter kvinner » Mot til å lese…
On 20. februar 2015
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »