Vondt i hodet og klump i magen…

Barneoppdragelse, Jenter kvinner, Livsstil Comments (0)

Hvile. Det er et ord og begrep som er blitt nokså fremmed for mange av oss. Ikke minst blant vår oppvoksende slekt. Ungdommene blir i stadig større grad rammet av livsstilssykdommer og plager som vi voksne har strevd med mer og mer i vårt travle liv.

Det er ikke lenger sært eller sjelden å høre tenåringer, ja til og med unger i barneskolen, snakke om stive nakker og vondt i hodet. Plager de får på grunn av et heseblesende liv, uten nok hvile og avkobling.

I en undersøkelse fra HUNT fortalte nesten en tredjedel av tenåringsjentene at de ofte har hodepine. Noen av dem så mye som en eller flere ganger i uken.

Les artikkelen her

 

 

Pill (1)

 

 

 

Dette er urovekkende tall, og vi kan ikke bare akseptere at tenåringene våre går rundt med stadig hodepine og andre stressrelaterte plager i så stort omfang! Dette er ting som gjerne setter seg i kroppen, og som gir dem stadig verre plager etterhvert. Og som kan bli kroniske, og medføre helseplager i voksen alder.

Det er ikke sjelden jeg treffer disse ungdommene på kontoret mitt; studenter som sover lite, som stresser og forstrekker seg mellom studier og deltidsjobber. Og som i tillegg skal være både fit og sosiale. Jeg treffer også dem som er yngre, og som går på videregående eller sågar på ungdomsskolen. De samme typer press og kav merkes der. Mange går på studiespesialisering, hvor det faktisk kreves en del lesing og innsats om man skal gå ut fra skolen med gode karakterer. Og de ytre kravene gjelder i stadig yngre alder. Kravene om å være populær, pen, slank, ha en trent og sterk kropp. Som i alle tider er det også en del uskrevne regler om hvordan man tar seg ut i skolegården, og mange steder er det snakk om vesker til 8000 og jakker til 6000, hvor det da sier seg selv at det er uoppnåelig å klare å strekke seg etter alle disse kravene, og enda mindre og nå dem.

En del av det stresset våre tenåringsbarn kjenner på ligger også i det å skulle være 24/7. De blir dårlige og stresset om de ikke har mobilen i lommen konstant, og sender og mottar «poster» fra venner og «venner» døgnet rundt. Det er alltid noen å måle seg mot, sammenligne seg med, og hodet får aldri fred til å hvile eller bearbeide alle inntrykkene de bombarderes med.

Det er ikke rart i det hele tatt at det blir både hodepine, mageplager og angstsymptomer av slikt. For det er jo ikke bare hodepine vi ser en økning av blant ungdommer. Stadig flere sliter også med abdominale symptomer, som luftsmerter, forstoppelse, og andre tegn på «folkesykdommen » IBS. Magen er jo sjelens speil, og har vi det ikke bra, men stresser og sliter, så setter det seg i magen hos mange.

Jeg blir ofte betenkt når jeg tenker på hvor mange ungdommer jeg møter som sliter med angst og depressive symptomer. Mange kjenner seg mislykket, de kjenner på at de ikke mestrer det de har satt seg som mål, noen føler seg ensomme. Det er uvisst om det har blitt en klar økning av psykiske lidelser hos unge mennesker, men det har vært en klar økning av bruken av antidepressiva blant tenåringer. Heldigvis er det mindre tabubelagt å snakke om psykiske vansker, og dette kan være med på å få flere til å oppsøke legen sin, og komme med sine problemer. Tabletter er ikke løsningen på prøblemet; samtaler og omsorg er det aller viktigste, men noen ganger er et supplement av medisiner nødvendig og ønskelig i en periode, for å få folk på rett spor.

 

Hva skal vi som leger, medmennesker og foreldre gjøre med denne utviklingen? Vi kan ikke ha et samfunn der stadig flere ungdommer går rundt med stresssykdommer, og døyver det med stadig mer smertestillende og andre tabletter.

Som lege ser jeg nytten og gleden i å være tilgjengelig for ungdommene som oppsøker meg. Å ta meg tid til å lytte til dem, og gi dem rom for å snakke om og kjenne på hvordan de egentlig har det.

Jeg kombinerer gjerne det å være lege med min lange og brede erfaring som fembarnsmor, med flere tenåringer i huset. Jeg vet litt om hvor skoen trykker, og også hvor vanskelig det kan være å bistå ungdommer, selv om man syns man ser ting nokså klart utenfra.

Men som foreldre så har vi mye å gå på, og vi må skjerpe oss, og være tydeligere foreldre og grensesettere også til de store barna våre, selv om de er tenåringer, og trekker seg stadig mer bort fra oss.

Vi må si stopp, og ta fra dem PCen eller mobilen innimellom, eller kreve at de ikke tar med seg disse inn på soverommet når de skal legge seg om kvelden. Ja, det er ubehagelig, og det blir gjerne et h…ete, men det får vi tåle! Vi må be dem om å ta noen time-outs, der de får hvilt hodet litt. De skjønner det ikke selv, og det er skremmende hvor sterkt et TV-spill, PC eller mobil tiltrekker dem og suger deres oppmerksomhet. Jeg regner med det er flere enn meg som har erfart eddik-sure unger når vi ber dem om å slå av dataen.

Jeg bor nok i glasshus på noen måter, og kjenner meg igjen i at vi sitter og glor over hver vår mobil i stua både titt og ofte. Men er det noen som skal gjøre grep, så er det oss voksne. Vi i vår familie gjorde det for vår del nå i vinterferien, hvor vi på hytta ble «enige» om å legge bort alle mobiltelefoner hele dagen, og bare ta en titt på den en liten stund på kvelden. Dette ble mottatt med stor skepsis hos fjortisen, men etter et halvt døgn så man hvordan roen senket seg, de gode samtalene vokste frem, og skuldrene senket seg, hos både store og små.

Vi er nødt til å ta grep, og både hjelpe og tvinge ungdommene våre til å slappe mer av, koble seg av, og hvile mer. Vi må lære dem å puste, og at det er helt greit å ikke være , eller på topp til enhver tid.

Å gå rundt med hodepine flere ganger ukentlig, ha stive skuldre eller vondt i magen, påvirker livskvaliteten vår. Noe som igjen gir utslag i hvordan vi mestrer både skole og livet forøvrig.

Noen av grepene er enkle, men ubehagelige å gjøre noe med. Men vi har ikke noe valg; vi voksne må gå foran og hjelpe ungdommene våre.

Grenser er viktig, på så mange måter.

 

 

 

 

 

Pin It

» Barneoppdragelse, Jenter kvinner, Livsstil » Vondt i hodet og klump...
On 27. februar 2015
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »