Den brutale bursdagsfeiringen…

Barneoppdragelse, Mobbing Comments (0)

Før helgen hadde vi årets fest i heimen, da 20 viltre guttunger kom på bursdagsfest til yngstemann. Han fylte 9 år, og vi bestemte oss like godt for å invitere hele bølingen hjem til oss, i to avmålte timer.

Av 24 gutter i den store klassen var det fire som ikke kunne komme, og som alle meldte i fra. Resten av gjengen kom, og det ble en hektisk og travel, men også kjempeartig bursdagsfest for 3-klassingen min og de andre guttene i klassen hans.

Jeg skjønner at det er vel ambisiøst for mange bare tanken på å invitere så mange gutter hjem til seg. Ikke har man plass og ikke har man ork. Det er helt greit. Jeg og mannen min hadde begge deler denne gangen, og la full regi for de to timene det skulle foregå, og vi klarte å holde tidsplanen, men pølsespising, leker og konkurranser og innlagt kakespising til slutt, før mødre og fedre kom for å hente sine håpefulle.

Det var ekstra godt å sette seg i godstolen den kvelden; både fordi man var sliten, men også fordi man kjente på at man hadde laget en fin fest både for minstemann men også for alle guttene i klassen. Ingen var gjemt eller glemt. Noe så alt for mange opplever, hver dag, på alle skoler.

 

 

Bursdag Laurits 2

Ingen ting er så hjerteskjærende som å høre om barn som arrangerer bursdag, og det knapt nok kommer noen gjester, til tross for at de ble invitert. Vi hører disse historiene stadig vekk, vi blir lei oss og forferdet, men allikevel skjer det igjen og igjen.

Jeg trenger ikke å gå lenger enn til mine egne barn. For det første har noen av dem opplevd å være blant de 3-4 i klassen som ikke ble invitert, mens resten gikk og snakket om hvor artig bursdag de hardde vært på.

Mine barn har også flere ganger blitt invitert, og dratt i bursdag der hele klassen på 30-40 barn ble invitert, og bare 10-12 møtte opp. De fleste andre hadde ikke engang giddet å si fra at de ikke kom, og både bursdagsbarn og foreldre sto der med tunge blikk, med alt for mye kake og pølse, som de hadde stelt i stand. Mine barn hadde sågar hørt at unger i klassen hadde planlagt å la være og dra i bursdagen, fordi det ikke var «kult» og bursdagsbarnet tydeligvis ikke inngikk blant de mest «populære» i klassen.

Jeg blir både sint, lei meg og forbannet når jeg hører slike historier! Hvor er foreldrene hen? Hvilken barneoppdragelse og voksent ansvar er det, når de ikke engang gidder å gi beskjed om at de ikke kommer i bursdagen? Joda; det er en del unger som gjemmer enkelte invitasjoner fra foreldrene, dersom de ikke gidder å dra i bursdag. Men det er å håpe at man kan lære barna såpass med folkeskikk at man oppfører seg med respekt, og at man gjør alt man for å unngå at bursdagsinvitasjoner og -feiringer bare blir en større og større arena for mobbing og utestengelse.

Vi foreldre kan iallefall i ganske stor grad bidra til å unngå dette. Bl.a. er det en farefull ferd å begynne med utplukking av enkelte inviterte barn allerede fra de er helt små. Det finnes andre løsninger, som kanskje ikke var helt det man hadde tenkt, seg, men kanskje er dette et sted man skal tenke litt utover bare sine og sitt eget barns behov. F.eks er det mange som inviterer sammen, noe som gjør det enklere å få til. Det er helt naturlig at de fleste ikke overskuer å invitere 20 unger hjem, av ulike grunner. Men det er utrolig hvordan det går også, feks dersom man har sommerbursdag, og kan ha bursdagen utendørs. Det trenger ikke være vakre kaker og flotte cupcakes; samværet og det sosiale er det ungene setter mest pris på.

 

 

Bursdag Laurits 1

 

Jeg satt i sofaen fredag kveld, og kjente mer takknemlighet enn slitenhet. Takknemlighet fordi min sønn slapp å oppleve at ingen ringte på døren, fordi de ikke gadd å komme i bursdagen hans. Takknemlighet fordi han har venner og klassekompiser som viste glede av å bli invitert hjem til oss. og at han har et sosialt fellesskap, som bygger ham opp som et lite menneske som skal bli stor en gang.

Det motsatte er med og bryter ned den sterkeste blant oss.

 

 

 

Pin It

» Barneoppdragelse, Mobbing » Den brutale bursdagsfeiringen…
On 24. mars 2015
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »