Russemor 2015…

Barneoppdragelse, Jenter kvinner Comments (0)

Det er vår i lufta, og like sikkert som at hvitveisen blomstrer og bjørka spretter er det at røde og blå russer gir seg tydelig til kjenne over alt i byen.

Her i Trondheim har de så langt vært ganske beskjedne og stillferdige, men til helgen må vi regne med å treffe høylydte og animerte russejenter og -gutter i både rundkjøringer, parker og langs gatene, tdlig og sent.

Jeg er selv russemamma i år, jeg har fulgt debatten i mediene, der jeg gladelig tok i mot gode råd fra andre russemødre forleden dag. De anbefalte at vi sendte med russen vår både ørepropper og kondomer, og at vi må advare jentene mot å gå alene og tisse i skogen på russetreff. Les HER

Så kom motinnlegget, fra en tidligere kvinnelig russ, som mente at det er utrolig ensidig og jentefiendtlig at russemødrene bare advarer jentene, og at mødrenes innlegg ikke sa noe om at vi må lære russeguttene våre ansvar, grenser og god oppførsel. Mange gutter blir faktisk voldtektsmenn i løpet av russetiden.

Les hennes innlegg HER

 

 

russ

 

Jeg er helt enig med henne jeg, og det er helt forkastelig at jenter skal måtte være redde for å gå i skogen og tisse, eller i det hele tatt måtte være redd for å bli voldtatt ved slike fester og anledninger. Det må noen gutter til for at dette skal skje, og det er jo helt klart noe riv ruskende galt et sted når det skjer hvert eneste år på disse russetreffene; at noen jenter blir voldtatt og at noen gutter ender opp som voldtektsmenn.

Jeg blir også sinna og litt motløs når jeg i dag hører om profilerte Aune Sand, som under en russedåp han foretok i går, hilste russeguttene med «Lykke til med musejakta»! Slike holdninger er det som spys ut, av voksne menn til og med. Se innslaget HER

 

På torsdag drar mange russ også her fra Trondheim til happingen på Tryvann, og jeg kan ikke si jeg gleder meg.

Jobben vi har som foreldre, enten vi er foreldre til en gutt eller jente, er å ta en god prat med dem. Ikke bare dagen før de reiser på russetreff, men også ellers. Vi må ture å ta de kleine samtalene, og vi må ha mot til å snakke med dem om grenser for egen kropp, hvilken integritet de har i forhold til sex, om de har tenkt gjennom konsekvensene av ulike typer adferd, om hvordan alkohol virker inn på dømmekraften til oss alle. Om grenser, og respekten av disse, både overfor andre og overfor seg selv.

Og, selv om vi ikke liker det, og det ikke skal være slik, så må vi forholde oss til å det er skummelt å gå alene i skogen ved Tryvann eller lignende steder. Man må ta vare på seg selv og hverandre. Jeg er den første til å være enig i at vi ikke kan finne oss i at det er gutter som går inn i skogen og voldtar jenter som skal på do,eller som ligger der full og ute av stand til å ta vare på seg selv. Det er et seriøst problem og en forkastelig holding som enkelte gutter og menn tydeligvis har, og det er noe vi MÅ jobbe med. Men enn så lenge, så må vi faktisk ta den praten med jentene våre, OG guttene våre, om at  slik vil vi ikke ha det! Russejenter er ikke fritt vilt, uansett, like lite som noen er fritt vilt i noen som helst sammenheng. I russetiden, og i mange andre sammenhenger, er det mye rus inne i bildet, og da forsvinner dømmekraften, både hos jentene og guttene.

Det er her det er så viktig å lære guttene at de ALDRI har lov til å utnytte en slik situasjon til å skaffe seg sex. Det kan vi som foreldre og gutteforeldre starte å snakke med dem om fra de er ganske så små. Det krever bare av oss at vi TØR å snakke med barna våre om ting som går litt utenfor komfortsonen. Det er ikke så farlig som man tror,  og vi har simpelthen en plikt til det, som gode foreldre!

Ingen av oss ønsker oss en sønn som blir voldteksforbryter. Ikke sikkert han har ønsket det selv heller, og det står igjen mange tapere etter en vilter russetid.

Som ofte ellers, så er vi foreldre nøkkelen til å unngå at slike ting skjer.

 

Så la oss ta praten, og håpe på en fin og morsom russetid, både for jentene og guttene!

 

 

 

 

Pin It

» Barneoppdragelse, Jenter kvinner » Russemor 2015…
On 28. april 2015
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »