Julegudstjeneste i skolen; fint eller fy…?

Ukategorisert Comments (0)

Denne uken hadde jeg en kronikk i Adresseavisen, der jeg skrev og funderte omkring skolegudstjenestene før jul. Da jeg var skolebarn var julegudstjenestene et fast innslag, der vi stort sett alle gikk i samlet flokk, og sang noen kulesanger og hørte Juleevangeliet om Jesu fødsel. I en del år har det vært laget parallelle arrangementer på skolen for de barna som ikke har ønsket å være med, eller der foreldrene ikke har ønsket at deres barn skulle delta på en gudstjeneste i Den Norske kirkes regi. Nå er det bestemt at man går motsatt; at alle som ønsker at barna skal være med må aktivt melde dem PÅ arrangementet.

Jeg er som jeg skriver i innlegget for at en slik gudstjeneste, som er innenfor skoletiden, skal være frivillig. Men jeg funderer også over hvor «farlig » det er om barnet er med i kirken denne ene gangen i året. Kanskje er det den eneste anledningen en del barn og ungdommer har til å besøke et tradisjonelt norsk kirkebygg?

 

 

Julekrybbe

Jeg skjønner ikke argumentasjonen til bl.a. Humanetisk Forbund, som har svart meg, og reagerer på at jeg «ufarliggjør» en slik situasjon som jeg gjør i innlegget. De mener at det er uheldig for barn å presses inn i kirkelige handlinger, som truer deres overbevisning.

Jeg kan ikke skjønne at det å delta ved en skolegudstjeneste truer noen. Det er såvidt jeg kan forstå, rom og takhøyde i de aller fleste skolegudstjenestene til å være en passiv tilhører og tilskuer, og delta der med sin overbevisning eller mange på sådan, uansett hvilket ståsted man har, men samtidig øke sin toleranse og innblikk. Vi kommer uansett ikke fra at vår kristelige bakgrunn og tradisjon er en viktig pillar i utviklingen av vår kultur, og det må vi forholde oss til, uansett om vi utover en kristen tro eller ei.

Ved å være avvisende til å besøke et kirkerom, eller la sine barn gjøre det, så kan ikke jeg skjønne at det øker toleransen eller takhøyden for hverandre.

 

Les selv, og se hva dere tenker om dette!

 

Ha en fin adventstid:-)

 

Les kronikken HER:

 

Pin It

» Ukategorisert » Julegudstjeneste i skolen; fint eller...
On 29. november 2015
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »