Livet i kroppsklemma…

Ukategorisert Comments (0)

Ordet kroppspress har blitt et velbrukt begrep i det siste, og man hører det nevnt og diskutert mange steder.

Jeg har selv hatt ordet i min munn og skrevet mye om kroppspress det siste året, og dette er et tema som opptar meg, både som lege, kvinne og mor. Som med alle begreper av samme type, så er det lett at de kan bli litt forslitte, og med det kan kraften av dem forsvinne. Men problemet bak, som er grunnen til at man faktisk har kommet opp med et slikt ord, det forsvinner ikke allikevel.

Det har skjedd noe med diskusjonen rundt kroppspress den siste uken, opplever jeg. Tidlig i forrige uke hadde Adresseavisen en stor sak om jenter ved Huseby Skole, som ikke vil ha svømming sammen med guttene i klassen, med argument at de opplever kroppspress. Reaksjonen lot ikke vente på seg, og jeg var selv intervjuet i saken, der jeg blant annet beskrev en del jenters liv som at de lever i en sosial boble, og får mye negativ påvirkning gjennom sosiale medier.

 

 

victoriasecret_perfectbody

 

 

Samme dag som avisartikkelen var jeg i tre kanaler på NRK; Alltid nyheter, Her og Nå og Midtnytt, og dagen etter var det ny kronikk i Adressa, les den

HER

De opprinnelige sakene i Adresseavisen kan du lese

HER

 

Jeg har også i ettertid grublet mye over dette fenomenet kroppspress, som jeg hele tiden har understreket er like mye oss voksnes ansvar som de stakkars tenåringene, som skal vokse opp med en slik verden, som er blitt mye verre enn da jeg var ungdom, ja mye verre enn da min eldste på over tyve, var nybakt tenåring.

Vi må starte med oss selv, og tenke gjennom hvilket forhold vi har til egen kropp, og hvordan vi muligens kommenterer og sukker over egen misnøye over vår egen mage, rumpe og lår.

Jeg fikk et nytt ord dalende i hodet for et par dager siden, som egentlig beskriver situasjonen mange kjenner på i samfunnet vårt av i dag, nemlig

KROPPSKLEMMA

Vi kan faktisk se paralleller med den berømmelige tidsklemma, som er velkjent, og som mange identifiserer seg med.

Nå er det kroppen som skal klemmes inn i en veldig rigid form, vi presses og stresses til å tro at vi må se ut på en helt bestemt måte for å blir lykkelige mennesker. Det er veldig lilte spillerom, det kjennes trangt og vi er i en skvis på mange måter, for å oppnå den kroppen som både media, moteindustri og et eler annet stort «dyr» forteller oss at vi skal ha.

 

Vi må fri oss fra kroppsklemma, og det må starte med et engasjement og en bevisstgjøring fra oss voksne, aller viktigst er foreldrene, men skole og andre som jobber med barn og ungdom må lære mer og interessere seg mer om hva dette kroppspresset egentlig er, og hva det gjør med ungene våre!

 

Kroppspress er noe som angår så mange flere enn jentene som ligger på rommene sine og leser rosablogger. Vi må få problematikken opp fra jenterommene og opp på kjøkkenet hjemme, der vi snakker med ungene våre om disse tingene. Temaet kroppspress må også opp på pulten til politikerene våre! Vi vil at de skal lovfeste en plikitig merking av retusjert reklame, og at de skal begynne å skjønne at dette er et stort folkehelseproblemet i vårt samfunn.

Vi må rett og slett unngå at kroppsklemma skviser livsutfoldelsen vår, det er nok nå. Vi har rett på å være oss selv, det er mer enn bra nok!

Pin It

» Ukategorisert » Livet i kroppsklemma…
On 25. januar 2016
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »