Sjekk livmorhalsen, damer…!

Jenter kvinner, Ungdom Comments (0)

En vanlig uke for meg på legekontoret består av mange ting, og møter med mange ulike mennesker i alle aldre. Men som kvinnelig lege har jeg også mange damer og jenter på kontoret. Det er slett ikke uvanlig å treffe 4-5 gravide på en dag, og det er en utrolig trivelig del av jobben som fastlege. Celleprøver er også noe jeg driver med i ganske stort omfang, og det er ikke uvanlig at det står en del prøveglass etter endt arbeidsdag. Og det er bra, for vi vil så gjerne at dere damer kommer dere til legen for å få tatt denne viktige prøve, nemlig celleprøve for å avdekke livmorhalskreft!

 

 

 

12962623_10207984389944997_398655377_o

Livmorhalsprøve har vært en såkalt screeningprøve i Norge i mange år, og alle kvinner fra 25-69 år blir automatisk innkalt hvert tredje år. Det er ikke alle som velger å benytte seg av dette viktige tilbudet; omlag 70% av kvinnene kommer til oss, og blant innvandrerkvinner er det under halvparten. Det er nok ulike grunner til å en del ikke kommer til legen. Vi som er damer vet jo at det det å ligge oppi en gynekologbenk ikke akkurat er det kuleste vi gjør, så mange lar nok være eller setter det ut fordi de rett og slett gruer seg. Andre igjen er rett og slett litt «sløve», og glemmer at de har fått et brev, og det går rett og slett i glemmeboken. Blant innvandrerkvinner er det også ulike årsaker, også ifølge forskere og Kreftforeningen. Mange av dem har ikke hørt om denne screeningen, bla på grunn av språkbarrierer og kulturelle ulikheter. Min erfaring, og også mine mannlige kollegers, er ikke alltid at de er blyge mot å kle av seg, verken overfor meg eller dem. Det kan være andre grunner, og særlig det kommunikative, som gjør at de ikke kommer til oss for denne viktige undersøkelsen. Det er viktig at disse kvinnene får muligheten til god opplysning og informasjon om celleprøver og livmorhalskreft, og at vi bruker alle mulige arenaer for denne informasjonen. Det kan være alt fra i flyktningehelsetjenesten, ulike aktiviteter for innvandrerkvinner, på helsestasjonen og andre steder hvor vi møter dem.

Selve celleprøven tar to minutter å utføre, og de fleste er lettet og glad for å ha gjort det. Det er fortsatt for mange kvinner som ikke tar prøven, og vi må jobbe for å få enda flere til å komme til oss. Vi damer må være flinke til å minne på hverandre! Og vi må minne det på søsteren, moren og venninnen vår.

 

 

12980946_10207984389664990_919494680_o

Livmorhalskreft kommer av et virus som heter HPV, som man får ved seksuell aktivitet. Det er over 70% av oss som blir smittet i løpet av livet, men de aller fleste klarer å kvitte seg med det av seg selv. Noen får en utvikling av kreft i livmorhalsen, og det er dette som er viktig å få undersøkt, ved å ta en prøve, der vi skraper litt vev fra livmorhalsen. Finner man celleforandringer, så er det oftest veldig god prognose, og en etter forholdene grei behandling.

Fra 2010 har alle jenter i 7 klasse i Norge fått tilbud om HPV-vaksine, som er en vaksine mot de mest vanlige virusene som kan gi livmorhalskreft. Denne har vært omdiskutert i begynnelsen, men den viser veldig gode resultater. Det snakkes også om at det er viktig at guttene også får tilbud om vaksine.

Så folkens; ta dere en prat med damene rundt dere, og minn hverandre på å bestille time hos fastlegen deres. Det er en enkel og grei helseforsikring!

 

 

 

 

 

Pin It

» Jenter kvinner, Ungdom » Sjekk livmorhalsen, damer…!
On 9. april 2016
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »