VELmente råd til en konfirmant…

Barneoppdragelse, Livsstil, Lykke, Morsrollen Comments (0)

Det er vår, bjørka spretter og hvitveisen blomstrer. Det er også konfirmasjonstid, og i år var det igjen tid for å feire en ny konfirmant her i huset også. Tredjemann, og dermed er vi midtveis i antall konfirmasjoner i barneflokken.

Jeg merker at jeg har gjort dette før, og kjenner at stressnivået ligger på et annet plan enn første gangen, og kanskje også lavere enn hos kjente som skal stelle istand konfirmasjon for første gang. Det er jo noe med det; man skal lage en dag som er spesiell for akkurat denne ungdommen, det kommer gjester fra fjern og nær, og det er mye praktisk som må ordnes, uansett hvilket nivå man legger seg. Saken er at de fleste streber etter å legge seg på et nivå som er så høyt, både praktisk og økonomisk, at det blir et strev og et stress.

 

 

DSC_0356

 

 

 

Jeg har gjort meg mine tanker når jeg ser den ene ungjenta etter den andre komme fager og fin i den ene bunaden flottere enn den andre. Med tanke på prisen på en bunad, så har jeg lurt på hvordan en del har klart å ha råd til å gi et slikt praktplagg til barnet sitt. Denne gangen hadde vi selv en gutt som konfirmant, og «slapp» å tenke på bunad. Men det er ikke billig å kjøpe fullt utstyr til guttene heller, når de skal ha flotte plagg og accessorier fra innerst til ytterst.

For mange er kun det beste bra nok, og slik har det blitt på så mange fronter for disse ungdommene, og gjerne også for oss som er foreldrene deres. Dette forplanter seg også til konfirmasjonsdagen, med både flotte antrekk, bugnende festbord og overdådige gavebord, med pengesummer og gavenivå som når nye høyder år etter år.

 

Da er det godt å sette seg litt ned og reflektere litt, om man har konfirmant, og tenke gjennom hva det er man har lyst til å si til ham eller henne, som noen kloke ord på veien videre.

Da jeg sto og snakket til min fjortenåring for en uke siden, var en av mine hovedord begrepet «vel»Jeg snakket til ham om det å føle seg vel, og det å bidra til at andre føler seg vel. Dersom man klarer å leve og oppføre seg slik at andre i ens omgivelser kjenner seg vel, da har man faktisk gjort mye bra! Det å være et menneske andre føler seg vel sammen med, betyr at man har lært en del grunnleggende, tenker jeg. Man er da gjerne hyggelig, raus, oppmerksom og empatisk. Egenskaper man kommer langt med i livet. Og andre egenskaper enn det mange måler seg med i samfunnet vårt nå; nemlig at lykke og vellykkethet måles i utseende, kropp og materiell velstand.

Jeg har også snakket med ungdommen min om viktigheten av å velge og bruke sin tid og energi sammen med mennesker som vil seg vel. Vi kan i mange sammenhenger ikke velge de menneskene vi omgir oss med, eller bruker tid sammen med, enten det er i en skoleklasse, jobb eller på et fotballag. Men jeg er mer og mer bevisst på at man skal tillate seg å kjenne på hva det er som gir energi og hva som tapper. Og det å omgi seg med mennesker som gjør at man føler seg vel, er faktisk noe ganske grunnleggende godt og viktig. Like mennesker blir man gjerne sett av, akseptert som den man er, og man kan gjerne slappe av og hvile seg i slike relasjoner.

Vi har allverdens muligheter til å gi konfirmantene våre penger, gaver og fine bunader. Men enda viktigere er det å gi dem personlige egenskaper som gir dem verktøy til å kjenne etter hva det egentlig er som betyr noe. Hva det egentlig er de har til drømmer, og hvordan de egentlig har lyst til å se ut eller å leve.

Da er faktisk en konfirmasjonsforberedelse en god anledning, både til å gå litt inn i seg selv som foreldre, og  å kanskje nå litt inn til ungdommen sin.

 

 

 

 

Pin It

» Barneoppdragelse, Livsstil, Lykke, Morsrollen » VELmente råd til en konfirmant…
On 14. mai 2016
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »