Hva er luksus…?

Barneoppdragelse, Livsstil, Lykke Comments (0)

I helgen var jeg og minstemann på hyttetur, bare jeg og han. Bare det var luksus for en tiåring som har vokst opp med fire storsøsken, og ikke er vant til å ha mamma eller pappa for seg selv. Han nøt oppmerksomheten, og vi begge nøt de gode samtalene, kortspillstundene, og bare det å være oss to.

Jeg har tenkt mye på begrepet luksus dem siste dagene. Hva er egentlig luksus? Hva er den egentlige luksusen, og hva er den egentlige rikdommen?

Vi har i disse dager den store festivalen Olavsfestdagene, som er en stor kirke- og kulturfestival i Trondheim. Det er hvert år et tema som går som en rød tråd gjennom hele festivalen, og som har med et verdispørsmål å gjøre.

I år er temaet MAMMON. Vi forbinder dette ordet med penger, grådighet, jordisk gods, og en materiell tankegang. Vi har alle godt av å tenke gjennom hva vi selv forbinder med rikdom. Det er veldig fort gjort å tenke på mest mulig penger, fin bil, dyre klær og luksuriøse reiser. Det er jo stadig mer, mer, mer vi jager etter de fleste av oss. Både bevisst, og uten å tenke på det.

Ett sted man virkelig ser at vi nordmenn generelt har mye å rutte med, er på hyttefronten. Hytte og hytte, Fru Blom; dagens hyttetrend, og hva som kalles dette, har endret seg drastisk de siste tiårene. Fra at man forbandt hytta med et sted som absolutt ikke hadde den komfort eller størrelse man hadde hjemme. Dét var en av poengene med hyttelivet! Nå ser vi hytter store som hus, med komfort og utstyr som noen ganger overgår det en del har hjemme. Og mange bor minst like tett fra naboen som hjemme. Det er som ellers smak og behag, og det kan som kjent ikke diskuteres.

 

 

 

13901558_10208799617925187_2307816067035232729_n

For meg er fortsatt hytta noe som gir assosiasjoner til «det enkle livet». På barndomshytta vår råder det samme primitive stil og liv som da jeg var liten jente, og tiden har på en måte stått stille i den lille hytta i Trollheimen. Ikke er det bilvei utenfor døren, vi må bære mat og klær over elva for å komme frem. Vannet må vi hente i bekken som renner like utenfor hytteveggen, og gir oss et jevnt og beroligende «bekkja-søg» når vi skal legge oss for natten. Dobesøkene må vi ta på utedo, og når kvelden kommer er det ingen lysbrytere å slå på, men vi sitter rundt bordet og spiller kort i lyset av talglys og parafinlamper.

Selv om jeg setter pris på både å ha det komfortabelt og behagelig, er dette virkelig luksus for meg!

 

 

 

13903419_10208799619965238_78956802500132325_n

 

 

Til og med for mine barn, som er vokst opp i byen og med all den komforten de kan drømme om rundt seg. Selv om ikke jubelen står i taket hver gang vi skal til fjells, så ser man hvordan roen senker seg inni dem når vi har kommet frem, og det enkle brer seg rundt oss.

Dette er ekte hygge det!

Pin It

» Barneoppdragelse, Livsstil, Lykke » Hva er luksus…?
On 1. august 2016
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »