Er det greit at Botox har blitt den nye «hudpleien»?…

Ukategorisert Comments (1)

Jeg er midt i et stort bokprosjekt, der jeg skal prøve å se på hvilke ulike mekanismer det er som gir ungdommene våre det etterhvert berømmelige kroppspresset.

Det er ikke lenger særlig tvil om at mange barn  og unge i dag kjøres rett inn i et vanvittig press på å være på topp og perfekt, fra innerst til ytterst, og på alle felter og fronter i livene sine.

Men det jeg har sett av det arbeidet jeg driver med, er at kroppspresset ikke gjelder bare den yngre garde, men i høyeste grad mange av oss voksne også! Vi jager etter en bedre utgave av oss selv, og vi blir fortalt at bare vi gjør slik eller sånn, så blir vi både slankere, 12 år yngre på kort tid, eller sprekere. Det er bare det at det ikke er lett å lure verken alderen, tidens tann eller livet selv, og da må innimellom andre midler til, i håp om at vi finner «foryngelseskuren».

 

 

 

kvinneord

Ett av temaene jeg har beveget meg innpå i denne researchen, og som jeg ser det ikke nytter å komme utenom, er den eksplosive økningen vi ser innen kosmetiske inngrep og behandlinger. Fra å være noe man hørte om i Amerika, eller at de drev og rettet på nesene sine eller øynene sine i Asia, så har det poppet opp med klinikker som kan utføre ulike inngrep, også her til lands. Og den utviklingen har gått RASKT!

I min research har jeg snakket med flere plastikk-kirurger, som alle nå jobber ved private sykehus og klinikker, og driver nesten utelukkende med kosmetisk kirurgi. Sykehusene melder om en frustrasjon over at de utdanner spesialister innen plastikk-kirurgi, for å ta seg av stygge brannskader, rekonstruksjoner etter store ulykker, og nødvendige brystoperasjoner, for å nevne noen. Når de endelig er ferdige spesialister, er det en god del av dem som, naturlig nok, blir fristet av både bedre arbeidstider og mer penger i kassen, av de mange private etablissementene som har kommet til i alle større byer rundt om i landet. Vi snakker om nesten 30 klinikker som kan gjøre intimkirurgi, for å nevne noe…  Og for å si det sånn; ferdig spesialiserte plastikkirurger vokser ikke på trær, noe som bidrar til enda lengre ventekøer på sykehusene, for et plastisk inngrep som faktisk er nødvendig. MEN; en Brazilian butt-lift, kjønnsleppekorreksjon eller Mommy makeover, det får du gjort! Om du er villig til å betale noen titusener for det så!

 

Det er virkelig noe som skurrer kraftig for meg altså…!!!

 

Og ikke for å snakke om de enda flere utbydere, som tilbyr større lepper eller glattere panne! Her er det snart ikke mulig å gå rundt i en hvilken som helst liten eller stor by eller bygd, uten av det finnes et sted som tilbyr deg å se litt «freshere», «yngre» eller «mer opplagt ut». Implisitt at du ønsker å fylle ansiktet med enten Botox eller Restylane, for å utsette tegnene på at  Tidens tann påvirker deg også. Her snakker vi også om at stadig flere syns det er greit å gjøre dette med kroppen sin, i tillegg til at de syns det er god investering i å bruke mange tusener på det årlig. Ganske umerkelig og usynlig har dette fenomenet sneket seg  inn hos oss, uten at vi har hevet et øyebryn.

For meg, som jobber mye med  unge og kroppspress, ser jeg mer og mer at jeg ikke kan komme unna å ta for meg meg selv og min «egne», altså middelaldrende kvinner og mødre. Det blir vanskelig, ja nesten umulig, å snakke om hvilket press våre unge opplever og lever med, om vi ikke samtidig kjenner litt på, og reflekterer over, hvilke forbilder vi er selv. Eller hvilke forbilder vi som foreldre og voksne ønsker å være.

Jeg skrev en kronikk som sto i Adresseavisen for to dager siden, med tittelen «ER BOTOX DEN NYE HUDPLEIEN?» Det var faktisk en hudpleier, som driver et slik klinikk, som selv uttalte disse ordene. Hun og de andre hudpleieklinikkene opplever en eksplosiv økning av kvinner, jenter, og noen menn, som ønsker å fylle leppene sine, og å få bort både sinnarynken og andre tegn på at alderen har innhentet dem. Og dette har faktisk blitt så dagligdags, at folk kommer i lunchpausen sin for å få et lite påfyll i pannen eller leppen. Til og med jenter under 20 år fyller pannene sine med Botox, fordi de kanskje har sett antydning til en stripe, som de ønsker å fjerne.

Det er ikke tull og tøys at en del jenter sitter utålmodig og venter på å bli 18 år og myndig, for å få seg nye pupper, eller få rettet på et eller annet de er misfornøyde med på kroppen sin. I håp om at et slikt inngrep til ganske mange tusen kroner skal hjelpe dem til et bedre selvbilde. Noe det dessverre ikke gjør, ifølge forskningen. Man skal imidlertid ikke ha forhåpninger om at kirurgen sier i fra om at du er fin nok som du er! Gjennomgangstonen hos dem jeg snakket med, var at «jentene og kvinnene bestemmer selv».

Det virker som om det er om å gjøre å fjerne alle tegn på levde liv. Aldring er fysj og fy. Vi er med og gjør det å være en moden og velvoksen kvinne, som noe tabubelagt. Etterhvert blir vi ganske pregløse og like, både ungjentene med glatt hud, like øyebryn og lepper, men også oss voksne, med oppstrammet hud, mindre mimikk og lepper som ikke alltid står helt i forhold til resten av ansiktet vårt.

 

HVOR ER ENGASJEMENTET? ER DETTE GREIT, FOLKENS?

 

Jeg var ærlig talt forberedt på et engasjement og en god del kommentarer etter kronikken min på lørdag. Det har omtrent vært helt stille. Unntatt en herlig og engasjert video fra toppbloggeren Kristin Gjelsvik, som har bloggen Styleconnection. Det er bra at slike som hun når de unge med dette budskapet!

http://styleconnection.no/na-har-vi-nadd-bunnen-for-faen/

 

 

knyttneve

 

 

Er dette et for touchy tema for en del? Kjenner vi oss litt for godt igjen, vi som er velvoksne, og redde for å eldes? Det er kanskje ikke så lett å ta opp og snakke om på jobben, dersom kollegaen i lunchen nylig har vært på klinikken, eller venninnen, kona eller en selv faktisk har valgt å benytte tilbudet.

Jeg vet ikke, men jeg syns det er bemerkelsesverdig at dette er så lite snakket om.

Kan vi ikke snakke om dette, og denne milliardindustrien som sklir inn i livene våre, så er det faktisk vanskelig å snakke med ungene våre om kroppspresset og det økende jaget etter perfeksjon de føler på!

 

botox-kronikk

 

 

 

Nedenfor er kronikken min, i en litt forlenget utgave, som det dessverre ikke var plass til i Adresseavisen.

 

 

 

ER BOTOX DEN NYE HUDPLEIEN?

Kjønnsleppereduksjon, venusberg-fettsuging, facelift, leppefylning, brystforstørrelse, grevinneheng-reduksjon, Brazilian, buttlift, fat-transposition, mommy makeover, klitorisløft, fettsuging av legger, penisfortykkelse.

Disse ordene er verken fra en pornonettside eller tatt ut av fantasien. Tar man et titt på hjemmesidene til klinikker som tilbyr et variert utvalg av skjønnhetsinngrep, er det snart bare fantasien, og kanskje lommeboken, som setter begrensninger for hva vi kan gjøre med kroppen vår. I den hensikt at den skal bli vakrere, yngre, og nærmere det idealet vi visst nok går og drømmer om og håper på. For å bli mer fornøyd og gladere i oss selv. Og ikke bare vi, for det som vi må minne oss på, er at dette i aller høyeste grad også er angår ungdommene våre. Fra de er 18 år er det opp til dem om de ønsker å fylle leppene i ansiktet eller skjære bort deler av kjønnsleppene i underlivet.

Dessverre viser statistikken at de unge er stadig større brukere av skjønnhetsklinikkene. Det er ikke så rart, all den tid deres største forbilder er berømte bloggere og kjendiser som legger ut bilder etter sin siste rumpeoperasjon eller leppeforstørrelse. Men det er ikke bare våre døtre, og i økende grad sønner, som ønsker å fylle leppene med Restylane, eller som ønsker seg nye pupper til jul. Terskelen for å oppsøke skjønnhetsklinikker har blitt stadig lavere, og ifølge dem som driver slike steder har det blitt mer vanlig å fylle lepper og fjerne sinnarynken i lunchpausen. Utviklingen har eksplodert; det er ikke lenge siden vi rynket på nesen når vi hørte om Botox og plastisk kirurgi, og lo av det de holdt på med i Hollywood. Nå er vi der selv.

Faktisk viser undersøkelser at minst én av tyve norske jenter mellom 15-29 år har gjennomført et inngrep, og én av ti ønsker å gjøre det. I andre undersøkelser, blant eldre kvinner, har én av ti gjennomført en behandling, og hver fjerde kvinne vurderer kirurgisk behandling. Det er sikkert ikke bare jeg som syns dette er både store og tankevekkende tall?

 

«Fasadefiksing er blitt stuerent». Ordene tilhører Christian Tiller, plastikkirurg og leder for Norsk Plastisk kirurgisk forening. Han har tidligere jobbet i det offentlige, men jobber nå i det private på heltid. Han sier at han ikke har mange etiske skrupler i forhold til det han driver med. Han mener kvinnene selv må få bestemme hva de ønsker. Tiller er derimot kritisk til den manglende kontrollen på hvem som utfører kosmetiske injeksjoner, slik som Botox og Restylane. Til tross for at Botox er et medikament, kan nesten hvem som helst utføre slike inngrep. Derfor tilbyr både hudpleiere, frisører, sykepleiere og andre rynkefjerning og leppefiksing.

Enkelte hudpleiere har gått ut og kalt Botox den nye hudpleien. Dette fordi etterspørselen har eksplodert de siste årene; ifølge tall fra Apotekerforeningen har omsetningen gått fra 3 til 16 millioner fra 2003 til 2014.

 

Men er Botox bare et uskyldig skjønnhetsmiddel? Det mangler forskning på langtidseffekter på det vi driver med nå, og det hele kan vel kalles et stort eksperiment. På den positive siden er Botox vist å hjelpe på migrene, lette depresjoner og uttalt svetting, blant annet. Men, det har kommet forskning på at Botox rett og slett kan gi mindre empati!

 

Hensikten med Botox er å glatte ut rynker, og det gjøres ved at dette middelet lammer de små ansiktsmusklene, slik at huden blir glattere. Det betyr samtidig at mimikken delvis forsvinner; en ønsket effekt ettersom rynker forsvinner. Men som tidligere nevnt, så er mimikken en viktig del av oss. Faktisk viktigere enn vi kanskje har trodd, på flere måter. Flere studier har tatt for seg hva Botox gjør med vårt følelsesliv.

Den siste studien, av Baumeister m.fl, fra april 2016, sier noe om at ved å bedøve ansiktsmuskulaturen, kan man få redusert evne til å lese andres ansikter. Kort fortalt, så bruker vi ansiktets mimikk når vi kommuniserer med andre, og tolker deres følelser og uttrykk. Dersom vi har lammet vår finstilte ansiktsmimikk, blir vi ifølge forskerne dårligere til å tolke andre, og å prosessere det de forteller oss. Én ting er at vi gir dem lite respons gjennom mangelfull mimikk; vi kan faktisk bli dårligere til å tolke følelsesuttrykk også.

Professor og psykolog Arne Vikan, skrev i bladet Gemini om dette. Han beskriver ansiktet som vår sosiale stemmegaffel, som kobler oss på og rettstiller oss i samspill med andre. Han mener dette er en del av vår emosjonelle intelligens, som kan bli redusert og forstyrret av Botox.

Vi blir rett og slett dårligere til å tolke andres følelser, de får mindre respons fra oss, noe som selvfølgelig gjør noe med kommunikasjonen mellom oss mennesker. Vi oppleves mindre empatiske, og den siste forskningen kan faktisk tyde på at vi kanskje blir det.

Det er et skrekkscenario, og jeg må innrømme jeg tenker med gru på alle de små babyene som er helt avhengige av direkte respons fra mor, og som i fremtiden kanskje ikke får nok av den gjennom hennes ansiktsuttrykk og mimikk. Dette er grunnleggende viktig for barns utvikling. Tenk om Botox blir såpass vanlig blant unge etter hvert, at de sitter der og pludrer med babyen i fanget, uten normal mimikk og uttrykk.  

Det kan bli vanskelig å ta den klassiske diskusjonen om hvem barnet ligner på også, for å sette det hele i et litt humoristisk lys.

 

Syns vi denne utviklingen er grei?

Kanskje gjør vi det, kanskje ikke. Jeg syns det er viktig at vi i det minste reflekterer litt over hvilke holdninger vi både som enkeltmennesker, som foreldre og forbilder, og som samfunn har til disse tingene. For det er mer enn vår kroppslige fasade som endres, når det blir så hverdagslig å kunne designe sin kropp og sin fysiske presentasjon til omgivelsene.

Jeg må innrømme at jeg syns det er trist at synlige tegn på levd liv står så lavt i kurs, mens jakten på evig ungdom, med fyldige lepper og glatte panner betyr så mye.  Når vi har all velstand og velferd vi trenger for å dekke våre grunnleggende behov, må vi finne på noe annet for å gi livene våre mening.

Jeg sier som Ole Paus: Vi har alt, og det er alt vi har.

 

 

 

 

Pin It

» Ukategorisert » Er det greit at Botox...
On 12. september 2016
By

One Response to Er det greit at Botox har blitt den nye «hudpleien»?…

  1. Marianne sier:

    Helt enig!
    Det er blitt slik at vi ikke kan se ut som om vi har levd et liv. Kvinner på 45, skal helst se ut som om de er 30.Om du ser ut som den alderen du faktisk er, så ser du gammel ut. Trist er det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »