Et misforstått slag for likestillingen…

Ukategorisert Comments (0)

 

Da er den første proffboksekampen på norsk jord på 35 år slått ferdig, og en av våre store idrettsheltinner, Cecilia Brækhus, sto igjen i ringen som vinner. Med motstanderen hengende over tauet; utslått, i bokstavelig forstand.
10000 jublende og hoiende publikummere var euforiske over knockouten, selv om de bare fikk overvære en vel tre minutters boksekamp, noe også vår statsminister uttrykte Erna Solberg var vel kort.

 

 

 

 

cecilia-braekhus

bilde ikke fra i helgen! devianart.com

 

 

 

Men kanskje var det like bra at kampen ble ferdig så raskt. Forskning viser at det er større risiko for alvorlige hodeskader jo flere runder utøverne er i bokseringen. Høres logisk ut det. Like logisk som det høres ut at det å drive proffboksing, er en stor risikosport i seg selv. Det er vel egentlig mest en slik type sport og idrett boksing er, nettopp risikosport. Enda mer når de får lov til å entre ringen uten hjelm.

 

Men hva teller vel kjedelig forskning og tørre uttalelser fra fagfolk og eksperter på hodets vulnerabilitet når det er brød og sirkus på gang? Og ikke minst når det er vår egen Homecoming Queen vi snakker om?

Kort og greit klarer jeg ikke å dele begeistringen og stoltheten av å endelig ha en boksekamp på en stor arena i Norge, med det voldsomme sirkuset og fokuset som følger med.

 

Jeg diskuterer ikke om Cecilia er en dønn seriøs idrettsutøver. Det er hun. Hun er også en flott kvinne, og på mange måter en som kan være et godt forbilde på mange måter.
Men at sporten hun representerer får slike hurrarop både fra regjering og andre, det syns jeg er både tankevekkende og bekymringsfullt.
Joda, de har rett de som sier at det er folks private rett å velge om de skal entre bokseringen. Omtrent alt kan argumenteres med mantraet om ”folks private rett”. Men det trenger ikke være en motsetning mellom det og det å ta ansvar for hvilke ringvirkninger og signaler dette gir på andre.

 

 

Jeg syns også det er problematisk om man blander kvinnesak og likestilling opp i boksingen! Vi har så altfor mange eksempler på saker som har gått under fanen #GirlPower og kvinnefrigjøring, der vi etter min mening egentlig ikke har kommet et døyt lenger med de egentlige utfordringene for kvinner.
Klart de og skal få lov til å slå løs på hverandre. Det er en menneskerett for alle det, uansett kjønn.
Vår dyktige kulturminister Linda Helleland er en av de tydeligste og meste markante idrettsministrene vi noen gang har hatt, og jeg er enig med henne i det aller meste. Men denne gangen nei!

 

Jeg syns ikke boksing skal behandles og omhandles med en slik ”rød løper-faktor” og beundring. Det er for mange fakta som tilsier at sporten er for farlig til det.

 

Kulturministeren vår. Linda Helleland har virkelig markert seg for å bedre forholdene og mulighetene for jenter og kvinner på idrettsbaner, både her til lands og på verdensbasis. Jeg har stor respekt for henne, og for Erna Solberg. Kred!
Denne gangen syns jeg imidlertid dessverre at alle som sto ring-side og klappet og jublet da det avgjørende slaget ble satt i tinningen til taperen, har valgt bort å ta innover seg hva slike slag i trynet gjør med mange. Å få en seks kilos bowlingkule mot hodet i 30 kilometer i timen er skadelig. Bokserne får dette stadig vekk.

 

Men vi liker jo fest og moro, og litt action! Så liker vi at alle får gjøre det de ønsker, til enhver tid. Og ikke forakter vi litt Girl Power heller, det viser jo at jentene har noe de skal ha sagt.
#Empowerment, lissom!
Hilsen en kjedelig festdreper
Og idrettslege forresten

http://www.bt.no/btmeninger/kronikk/Boksing-er-hjerneknusing-263597b.html

http://www.bt.no/kultur/Ideologiseier-pa-knockout-263349b.html

Pin It

» Ukategorisert » Et misforstått slag for likestillingen…
On 2. oktober 2016
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »