Prevensjon med trist bismak…

Ukategorisert Comments (0)

I dag er det FNs internasjonale jentedag! En dag som er viktig å markere, for å rette søkelyset på at mange av de over 1 milliard jentene vi har i verden fortsatt har en lang vei å gå før de oppnår rettigheter som gutter kan ta for gitt.

Og i går var det Verdensdagen for psykisk helse.

 

En sak jeg er opptatt av bringer på en måte sammen begge disse temaene, nemlig sammenhengen mellom prevensjon for jenter og forekomsten av depresjon.

 

Nylig kom ny og solid forskning fra Danmark, der man fant en klar sammenheng mellom bruk av antidepressiva og bruk av ulike hormonelle prevensjonsmidler! Det har vært teorier om denne linken før, men dessverre så har det ikke blitt tatt tilstrekkelig på alvor, at så mange jenter og unge kvinner sliter med psyken pga p-pillene de tar eller spiralen de får satt inn.

 

https://www.theguardian.com/society/2016/sep/28/women-taking-contraceptive-pill-more-likely-to-be-treated-for-depression-study-finds

http://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2552796

 

 

 

p-pille

 

 

 

For min del så skriver jeg ut mange pakker med p-piller ukentlig, setter inn spiraler og prevensjons-staver, og det er opplest og vedtatt at dette er en av de store godene ved å være en moderne jente og kvinne, at vi har fri rett til prevensjon og et selvstendig valg i forhold til vårt sexliv. Og det er jo veldig flott at man kan bestemme over sin egen kropp på denne måten.

Men, det er ikke få ganger jeg har reagert på hvor mange unge kvinner og tenåringsjenter som er trist, har svingende humør, nedsatt sexlyst, og der vi har diskutert om disse plagene kan komme av P-pillen eller den prevensjonen de bruker. Men det har ikke vært noen som har skrevet eller sagt så mye om det, og jentene har fortsatt å være den med hovedansvar for å beskytte seg mot uønsket svangerskap. Guttene har sluppet billig unna, selv om de faktisk er fruktbare hver eneste dag, mens jentene bare er fruktbare en knapp uke i måneden…

 

Den solide nye forskningen fra Københavns Universitet forteller oss om et stort problem, der risikoen for klinisk depresjon er så mye som 40% høyere ved bruk av hormonell prevensjon! Det er skremmende tall!

Og det som er enda mer tankevekkende og uhyggelig å tenke på, er at det er den langtidsvirkende prevensjonen med bare såkalte Gestagener (uten Østrogen) som gir høyest risiko for depresjon. Altså hormonspiral og prevensjonsstav; akkurat de prevensjonsmidlene myndighetene vil at vi skal sette inn på unge kvinner…! Og som de har drevet storstilte kampanjer for at også helsesøstre og jordmødre skal begynne å sette inn i tillegg til oss fastleger.

Det neste tankevekkende er at det er de unge kvinnene, altså tenåringsjentene, som er mest utsatt for denne triste og alvorlige bivirkningen.

 

Jeg håper virkelig at denne studien vil bli tatt på alvor, og at det blir satt fokus på hvor mange unge kvinner og jenter som faktisk blir påført depresjon og tungsinn fordi det er de som skal bære ansvaret for å beskytte seg ved sex!

 

Dette er kvinnesak, og en kamp for jenter det, som det er verdt å reflektere over på FNs internasjonale jentedag…!

 

 

 

Pin It

» Ukategorisert » Prevensjon med trist bismak…
On 11. oktober 2016
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »