Vold-samfunnets store skamplett

Barneoppdragelse, Jenter kvinner, Mobbing, Sex&samliv, Ungdom Comments (0)

I dag er det FNs internsajonale dag for bekjempelse av vold.  En dag der vi både som enkeltmennesker og som samfunn har en mulighet til sette et ekstre fokus på en av våre virkelige skampletter, nemlig den store forekomsten av vold!

http://www.fn.no/Aktuelt/Kalender/Internasjonal-dag-for-avskaffelse-av-vold-mot-kvinner

For vold er ikke bare noe som foregår i en bakgate, utenfor et utested om natten, eller i såkalt belastede hjem. Vold er faktisk for mange en altfor vanlig måte å håndtere vanskelige følelser eller sinne på, og oftest er det dem man egentlig skulle vært mest glad i, det går utover. Og det skjer i de «beste hjem».

 

 

 

knyttneve

Vold mot kvinner er et enormt problem, over hele verden. En tredjedel av verdens kvinner kommer til å oppleve vold, og da gjerne fra partneren sin. Vi er dessverre ikke bra stilt her til lands heller. Et sted mellom 75-150000 blir i Norge utsatt for vold fra noen som står dem nær, hvert år. Det er oftest kvinner og barn det går utover.  Det koster samfunnet mange milliarder årlig.

En ting er de økonomiske kostnadene. Noe helt annet, og enda viktigere, er all den menneskelige og helsemessige kostnaden en voldsutsatt må kjenne på kroppen. Både når volden skjer, men ikke minst etter på. Kanskje resten av livet.

Bruk av vold er en mangelfull, og alltid feil og destruktiv, måte å kommunisere på. Noen har selv opplevd vold, og lært at det er slik man «løser» ting. Dessverre så går vold gjerne i arv. Andre har lært at det er lov til å daske kona si, eller klapse barna. Det finnes mange «årsaker» til at så mange tyr til vold, men det er aldri greit, det finnes ikke unnskyldninger for å bruke vold mot andre for å utrykke følelser eller meninger, eller at man er sint og frustrert. Det er heller aldri akseptabelt å bruke vold for å få makt eller overtaket på noen andre.

 

Vi ser jo det, at vold er språket noen har, for nettopp å uttrykke en slags avmakt, tap av posisjon og selvbilde. Noen kan begynne å bruke vold som språk i situasjoner der de er veldig presset, ydmyket eller truet, enten det er konkret eller mer psykologisk.

 

 

hvorlite_kampanjeelement-politiet-2015-web

 

 

Som lege har jeg befatning med vold i jobben min, både med voldsutsatte og voldsutøvere. Og jeg kan skrive under at dette er en vanskelig tematikk, på så mange måter. Jeg har møtt mennesker av alle slag, og i alle slags livssituasjoner; småbarn, gravide, ungdommer, voksne og eldre.  Det eneste som er enkelt, er at vold er uakseptabelt.

Og det å være voldsoffer påvirker alle slags deler av livet, og frarøver disse menneskene de mest grunnleggende rettigheter vi har; til trygghet, omsorg og verdighet. I tillegg er det mange som får ødelagt andre viktige ting som et godt arbeidsliv, studier og trygge og gode samliv og familieliv. I det hele tatt gjennomsyrer vold alt som et verdig og godt liv skal være.

 

 

 

15183820_10209791525282251_1273407101_o

 

Kjærestevold 

er en type vold jeg øsnker å løfte frem i dag. Det er dessverre langt vanligere vi tror; Faktisk var det 1 av 5  tenåringer  som i en norsk undersøkelse sa at de opplever vold fra kjærester og partnere. Det kan være både fysisk, psykisk vold og såkalt digital vold, der man trakasserer partneren over nettet på et aller annet vis.

 

  • Nesten 1 av 5 forespurte ungdom mellom 16 og 17 år hadde opplevd kontrollerende adferd fra en kjæreste og 3,8 % sa de hadde blitt utsatt for fysisk kjærestevold.
  • 13,3 % av forespurte jenter og 3,7 % av forespurte gutter i 16-17års alderen oppga at de har opplevd en eller annen form for seksuelt overgrep.

NKVTS 2015

 

Mange ungdommer skjønner ikke at det er vold det de opplever eller utøver, og for mange jenter er det vanskelig å sette grenser, og vite når nei er et nei. De har få å snakke om eventuelle ubehagelige erfaringer med, og gruer seg gjerne for å ta det opp. Derfor er det veldig viktig at dette med kjærestevold blir løftet frem. Det er så viktig at ungdommene våre, både jentene og guttene, får muligheter til å lære seg hvordan man er mot hverandre, om grenser og respekt.

Jeg fikk mine to ungdomsskolebarn til å gå til skolen med en flott Røde Knapp i dag! Den røde knappen symbolisererer Norske Kvinners Sanitetsforenings mangeårige kampanje for nettopp temaet vold mot kvinner. Begge tenåringene hadde fått mange spørsmål fra jevnaldrende «hva er den knappen for noe?» En fin måte å få igang en prat om temaet på. Og  enda flere i en veldig viktig målgruppe kunne få øynene opp for et stort og alvorlig samfunnsproblem, som faktisk også kan komme til å angå dem.

Vold er en stor og svart skamplett, ynkelig i all sin form.

Det kan jeg virkelig bli sint av!

Pin It

» Barneoppdragelse, Jenter kvinner, Mobbing, Sex&samliv, Ungdom » Vold-samfunnets store skamplett
On 25. november 2016
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »