Slakteminner…

Barneoppdragelse, Livsstil, Ukategorisert Comments (0)

Som om vi ikke allerede visste det fra før; verden er blitt et rart sted!

Denne uken har kommentarer og sjokkerte meldinger haglet over en barnehage som valgte å ta med ungene på reinsdyrslakting. Mens de fleste foreldrene til barna det gjaldt, visst nok var positive til det barna fikk være med på, så har mange utenforstående gitt mange beskrivelser for hva de ansatte utsatte de små for, ved å se på at dyr ble slaktet.

Neste stor dyresak denne uken var at vi ikke tar vare på hønene våre her til lands. Etter av verpehønene har gjort jobben sin med å legge egg, blir de regelrett gasset ihjel og kassert. Over 3 millioner høns tas av dage på denne måten hver år. Og som media melder, selv om jeg trodde jeg leste feil; hønene blir brukt til sement…!

http://www.dagbladet.no/nyheter/i-gar-fikk-barnehagebarna-oppleve-slakting-av-reinsdyr-pa-naert-hold/66627219

https://www.nrk.no/kultur/for-ble-hona-frikasse_-na-blir-den-sement-1.13318568

 

 

 

 

Høne

 

 

Jeg er generelt glad i dyr jeg, men bruker ikke å være den ivrigste leseren av verken agurknytt eller dyrenytt. Men disse to sakene fikk meg faktisk til å  mimre litt over min egen barndom og oppvekst. Litt i lys av hvor fjern den er fra mine egne barns og tydeligvis veldig mange andre barns, oppvekst også.

Som datter av en dyrlege ble jeg kanskje mer vant med både å forholde meg til fjøslukt og ulike dyreskjebner enn en del andre. jeg var så heldig å få være med far på både kalvefødsler, lamming, kastrasjon av hest (!) og avliving av hunder og katter. Jeg lærte meg at tilværelsen består av både liv og død, lukter og andre sanseinntrykk som rev i nesen.

Det jeg også husker fra barndommen, som fagre og gode minner, er da far kom hjem etter å ha kjøpt slakt av mange slag, som mor ordnet mye god mat av. Det var nesten hvert år en hel gris, et halvt lam og en kvart okse, og jeg var med og så at mor stappet pølser, laget leverpostei, kokte kraft, og delte opp dyret i koteletter, steker og biffer. Og et av de aller mest minneverdige øyeblikkene var da vi fikk 20-30 høner, som skulle bli til både hønsefrikassé og min danske mors deilige danske hønsesuppe, med fersk og god kraft fra disse hønene.

Jeg husker helt klart alle de hvite hønene som lå bak garasjen, og jeg måtte være med og ribbe fjærene av dem! Det gjorde også stort inntrykk på en 8-9-åring når vi fant et stort og fint egg inne i en av hønene da den ble flådd og delt.

Jeg tror faktisk ikke jeg har tatt skade av dette, snarere tvert i mot.

Mine egne barn vet knapt nok hvor maten kommer fra, og det er jo trist å tenke på.

 

Det er jo litt tankevekkende å tenke på og da, at vi kanskje tenker mindre på hva de eksponeres av blod, gørr og svineri på nettet, enn ved å se at et dyr blir slaktet etter forskrifter og i ordnede former?

 

 

Pin It

» Barneoppdragelse, Livsstil, Ukategorisert » Slakteminner…
On 12. januar 2017
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »