Det er viktig med røtter…

Livsstil, Lykke Comments (0)

«I enhver kultur er kjennskap til arven med å gjøre oss helere som mennesker. Rikdom som hjelper oss til å kjenne at vi hører til et sted, og at vi ikke lever i et vakuum.

Står man trygt i bevisstheten om sin egenarv, kan man lettere møte andre med et åpent sinn.»

Dette var noen av Kong Haralds ord i nyttårstalen, og jeg syns han sa mye klokt, denne kongen vår.

 

 

havstein-sno

 

 

 

I lys av de mange diskusjonene som har vært rundt skolegudstjenester, om man kan synge «Deilig er jorden»,  eller gå rundt juletreet, så er jeg veldig enig med Kong Harald at vi skal vokte oss for å bli så politisk korrekte og «nøytrale» at vi mister andre viktige deler av identiteten vår. Religion har vært og er viktig som den del av denne arven, uansett hvor religiøse vi velger å være. Det han vi ikke bare slå en strek under. Det er for meg mangel på toleranse.

Jeg tror også at det å kaste mange av våre tradisjoner og faste rammer på båten, særlig fordi det har noe religiøst over seg, kan være med og gjøre mennesker mer urolige, stresset og rotløse. Dette betyr IKKE at jeg mener noen skal være religiøse eller kjenne på press om å være verken kristen eller noe annet. Men kanskje ha mer ydmykhet og lydhørhet for viktigheten av tilhørighet og noen faste rammer, og ta med seg det positive ved slike tradisjoner og rammer som er med og befeste hvem vi er, men ikke minst hva vi har kommet fra.

 

En som har beskrevet noe av dette veldig fint, er psykiater Finn Skårderud. Han har gjort det i forbindelse med å snakke om skam, som del av spiseforstyrrelser og andre lidelser som kjennetegner vårt moderne samfunn.

«Livsløpet har alltid bestått av overganger der individet har gått over fra èn identitet til en annen. I det tradisjonelle samfunnet var disse overgangene rammet inn av overgangsritualer. Vår kultur er langt mer flyktig, og det er vanskelig å opprettholde stabile sosiale identiteter. Derfor må vi selv mer aktivt skrive våre biografier og knytte forbindelsene mellom personlige og sosiale endringer.»

Jeg tror Skårderud virkelig er inne på noe her. Jeg er ganske redd for den utviklingen vi ser; at enhver skal være sin egen lykkes smed, at vi er vår egen «gud», og at rasjonell tankegang og fnysing av alt som er åndelig og mer enn oss selv, råder. Jeg tror det gir en rotløshet hos mange, og vi tyr til andre ting for å finne en mening og en «rot».

Kong Harald brukte også metaforen TREET i sin nyttårstale, der røttene er arv og tradisjoner, mens treet over bakken er utsatt for stadige skifter og påvirkninger. Men har man gode sterke røtter, takler man disse forandringene og skiftene, og blir mer hardfør, men også fleksibel.

 

 

dsc_0026

 

Er det noe verden trenger nå, så er det at vi er både mer fleksible, tolerante og villige til å se både oss selv og verden med et åpnere sinn. Det gjør vi ikke ved å boikotte deler av våre røtter, eller latterliggjøre og med vilje misforstå dem som prøver å definere hva våre tradisjoner og egenart er.

 

 

 

 

Pin It

» Livsstil, Lykke » Det er viktig med røtter…
On 4. januar 2017
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »