#Sjekkdeg…!

Jenter kvinner, Livsstil, Sex&samliv, Ungdom Comments (0)

I dag kom de gledelige nyhetene om at mange flere unge kvinner går til legen for å ta celleprøve.  I løpet av to år har nesten 11000 flere unge kvinner mellom 25-29 år tatt denne viktige screeningprøven, som er med og forebygger livmorhalskreft. I følge Ameli Tropé, som leder Livmorhalsprogrammet, så er det gledelige tall. Det er i tillegg til unge kvinner, også flere av de velvoksne damene som kommer seg til lege for å få sjekket seg. Til sammen har faktisk neste 35000 flere kvinner tatt prøven de siste to årene!

https://www.nrk.no/norge/sjekker-seg-for-livmorhalskreft-i-stor-stil-1.13449567

 

 

sjekkdeg-815x450

 

 

Det var i 2015 at Thea Steen, som selv  fikk denne krefttypen, startet den etterhvert kjente #sjekkdeg-kampanjen sammen med bladet Det Nye og Kreftforeningen. Thea døde 26 år gammel, men står som et stort forbilde for måten hun kjempet for at andre jenter og kvinner skulle komme seg til legen for å få utført denne viktige testen. I dag er det mange som mener at det er takket være den uselviske og store innsatsen til Thea Steen at så mange er blitt mer bevisst å bestille seg time til fastlegen sin, og få tatt denne prøven.

 

Det er ikke lenge siden det var mye skriving og kommentarer i media om at mange celleprøver ble feiltolket, og at dette medførte falsk trygghet. Dette erfarte også Thea Steen, og det er forferdelig trist når det skjer. Det viser seg at det både kan være feil ved selve prøvetakingen hos legen, og også ved tolkningen i laboratoriet. Det er så klart veldig viktig å se på dette, og gjøre det vi kan for å optimalisere prøvetakning og tolkning, slik at så få som mulig,  ja at helst ingen må oppleve å få feiltolket prøven sin.

Men; det er også  viktig å ikke lage skremselsbilder av at det er for usikkert å ta prøvene, at legene er for dårlige til å ta dem, eller at det er veldig mange som gruer seg. Da kan det faktisk være noen som rett og slett lar være. Dette opplevde vi faktisk nylig på vårt legekontor, når en ung kvinne ringte og avbestilte timen sin for å ta celleprøve, fordi hun hadde sett intervjuer med noen som hadde uttalt at en del leger ikke var gode til dette. Det er tankevekkende-

 

 

 

12980946_10207984389664990_919494680_o

 

 

Jeg er derfor så glad for å se dagens tall og nyhet om at det faktisk er slik at kampanjer som #sjekkdeg har en så god effekt! Vi må selvfølgelig håpe at kvinnene blir flinkere til å få kommet seg til legen uten denne typen kampanjer. Aller viktigst er det å ringe legekontoret med en gang man får brevet fra Kreftregisteret, så er det gjort! Selve prøven tar bare et par minutter, og det er ikke særlig vondt, annet enn at det for de fleste av oss kvinner ikke er særlig artig å gå for en underlivsprøve. Vi må gjøre noe for å få flere innvandrerkvinner til kontoret, men det er her som så mange ganger ellers, ikke bare at de gruer seg, heller ikke for å gå til en mannlig lege; det er mange andre barrierer, ikke minst språklig, og at de i det hele tatt har fått med seg at det er noe som heter Livmorhalsprogrammet.

Det er fortsatt mye å gjøre, og å jobbe med, for at vi skal få enda flere kvinner til å #sjekkeseg, men vi er absolutt på god vei!

 

Jeg er så heldig å ha blitt spurt om å delta på årets #Sjekkdeg-kampanje, det ser jeg frem til, for det er virkelig en meningsfull måte å bruke både utdannelse og engasjement på:-)

 

Budskapet til kampanjen er enkelt: Ring fastlegen. Ta en celleprøve. Unngå livmorhalskreft.

Pin It

» Jenter kvinner, Livsstil, Sex&samliv, Ungdom » #Sjekkdeg…!
On 29. mars 2017
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »