Lærerne som ser…

Barneoppdragelse, Mobbing, Ungdom Comments (0)

I morgen starter ungene mine på skolen igjen, etter en lang og god sommerferie. En har allerede kommet igang, og møtte spent opp på sin første skoledag i videregående, for noen dager siden. Og han hadde nok  en god del sommerfugler i magen, om enn på en annen måte som da han troppet opp med skolesekken sin for aller første gang. Og han kom hjem med et godt smil rundt munnen, og var fornøyd med både sin nye klasse og det han hadde opplevd første skoledag som skikkelig ungdom. Da ble jeg både glad og varm inni meg.

Et fellestrekk for alle mine «små», er at de ser ut til å glede seg til å starte på skolen igjen; møte igjen venner og å komme inn i hverdagens tralt sammen med klasse og lærere. Og jeg tar meg i å tenke på at de er heldige, ungene mine, som stort sett legger seg med en god følelse i magen sin, fordi de slipper å grue seg til i morgen. Dessverre er det mange barn og ungdommer som gjør det i kveld. Mediene skriver ofte om grelle mobbehistorier, ikke minst nå ved starten av et nytt skoleår, der vi håper på at det skal bli bedre denne gangen.  Vi hører også om utenforskap, barn som ikke trenger å bli mobbet i den forstand, men som rett og slett ikke passer inn noe sted, i noen gjenger og som er ensomme.  Og vi vet om barn som går til skolen dag etter dag med klump i magen, enten fordi de har det trasig der av en eller annen grunn, eller at de har det vanskelig der de gikk fra om morgenen; hjemmet sitt.

 

 

 

skolestart-ballonger

 

 

 

Det er ikke sjelden jeg møter dem på legekontoret mitt. Unge eller voksne, som fortsatt sliter med små eller større traumer og påkjenninger etter år med skolegang der de har slitt. Det kan ha vært faglig, men like gjerne sosialt, og der ingen har sett dem rett og slett. Undersøkelse etter undersøkelse avdekker at det er mange barn som lider overlast hjemme, og som dessverre ikke har foreldre og foresatte som er der på en måte som ungene trenger og har rett på. Det er ikke alle voksne som forsømmer barna sine med overlegg, selv om det også finnes mer enn vi liker å tro. Det er en del voksne som ikke overskuer å gi barna det ekstra som de trenger innimellom, av støtte, grenser, kjærlighet og nærhet, og det trenger ikke å være lett å se på dem.

Mange barn trenger å bli sett litt ekstra, og her er det at lærerne har et så stort ansvar, og kan gjøre den helt store forskjellen. Jeg husker selv fra min egen skolegang at det var enkelte lærere som var med og gjorde min tid på skolen til de fine årene de ble, fordi de så MEG, og hadde tro på meg. Jeg vet også at det var lærere som var med og fikk enkelte av mine klassekamerater som slet, til å få troen på seg selv og var med og utgjorde den avgjørende forskjellen i livene deres.

 

 

#DUSÅMEG

 

Jeg blir derfor både rørt og veldig glad for å se den nye serien som NRK3 setter igang denne uken; #dusåmeg 

Her får vi se rørende møter mellom såkalte problemelever, og lærere som de opplevde var med og «berget» dem fra en tilværelse som nettopp trøbbelmakere og skoledroppere. En lærer som ser elevene sine, og som kan se den som har det vanskelig og trenger å få litt ekstra oppmerksomhet og støtte, er en uvurderlig ressurs for mange barn. Det er ikke alt slikt som kan læres på studiet; noe av det er menneskelige egenskaper som den enkelte lærer har med seg innenfra, men du verden så viktig denne læreren kan være for akkurat denne ungdommen eller dette barnet! Og det fortjener de å få høre! Jeg har iallfall møtt mange flotte lærere på min vei, både som elev og ikke minst som mor til mange, på ulike skoler og gjennom mange år.

Men vi skal heller ikke glemme at vi som foreldre har et ansvar til å hjelpe lærerne til å følge med, og være «på vakt». Vi kan godt ta en titt litt lenger enn til vårt eget barn, og se ham eller henne som trenger et ekstra blikk inn i øynene, et hei eller et klapp på skulderen. Og vi kan minne vårt barn om å se til at ingen alltid er den bortvalgte, og alltid den som sitter igjen til slutt når gjengen er valgt.

 

Takk til alle flotte lærere! Fortsett å bry dere, og ta den ekstra titten på hvordan barnet egentlig har det, og vær det viktige mennesket for det. Det kan utgjøre hele forskjellen!

 

 

 

Pin It

» Barneoppdragelse, Mobbing, Ungdom » Lærerne som ser…
On 20. august 2017
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »