SPAR UNGENE VÅRE FOR EN MØKKA BARNEKULTUR…!

Barneoppdragelse, Jenter kvinner, Livsstil, Morsrollen, Ungdom Comments (0)

 

 

«Et sunt kosthold hjelper deg til å se like bra ut som en Disney-prinsesse». Setningen er fra en dagbok beregnet på småjenter, som har fått stor oppmerksomhet de siste dagene. Dette er bare ett av altfor mange eksempler på hvor mye dårlig og spekulativ litteratur og annen kultur som blir servert ungene våre.

Les innlegget i kk.no, der jeg er intervjuet i denne saken

HER

 

 

 

Disneyprinsesse

 

I samme bok blir barna bedt om å skrive ned hva de spiser til frokost, middag og kvelds, og man blir oppfordret til å dele sine prinsesse-hemmeligheter med denne dagboken. Man skal ikke være mye til ekspert for å skjønne at å fokusere slik på både kosthold og utseende er uheldig for barn. Dette illustrerer bare også hvilke forventninger om et spesifikt utseendeideal starter fra de er helt små, og plukker frem en bok fra hylla i barnehagen. Stakkars småjenter! De blir servert syltynne prinsesser fra de knapt kan gå, og sitter der med de nydelige barnekroppene sine. Nå har noen av Disney-damene riktignok fått litt mer kjøtt på beina og økt bukomfang, men det er fortsatt timeglassfiguren som råder. Og vi er liksom overrasket over at ungjenter og også store jenter slanker seg og trener seg syke i kampen om drømmekroppen, og å få denne berømmelige timeglassfiguren? Som for øvrig bare 3-4 prosent er født med, slik at de fleste jobber forgjeves uansett.

 

 

Jeg har lenge reagert på den utviklingen som har vært innen barnekulturen, om vi kan kalle det det. Som mor til fem barn, der jeg startet i foreldrerollen på nittitallet, så har jeg fulgt denne utviklingen tett. Selv om det selvfølgelig bugner av flott og kvalitetsrik litteratur for barn, så er det ikke lystelig alt det jeg har vært vitne til! Jeg må innrømme at det har vært både rosa prinsessebøker og lignende her i huset også, men livene til våre små håpefulle har blitt tyllet inn i stadig mer rosa og lyseblått for hvert barn jeg har fått. Kjønnsstereotypene har blitt stadig mer uttalt, med bøker for gutter og for jenter, og også på leke- og klesfronten. Man skulle egentlig tro at vi var kommer mye lenger enn dette, og at utviklingen gikk motsatt, men det får vi dessverre motbevist, gang etter gang. Denne gangen gjennom en rosa prinsessebok, med forkastelig innhold, som kan gjøre barn syke.

 

 

 

Rosa og blå bøker

 

 

Én ting er rosa bøker og den type kultur som de tar inn. En annen ting er musikken som barna våre hører på! Her kan vi i alle fall bruke begrepet «møkka», tør jeg å påstå. Jeg synes i alle fall å se at de er stadig yngre før Egner, Kaptein Sabeltann og Rasmus Rohde byttes ut med de siste ny poplåtene, som vel egentlig er beregnet på et eldre publikum. Da er det ikke rart at ord som sex, fuck og MILF blir en del av vokabularet til våre små håpefulle, nesten før de har lært sine første engelske setninger på skolen. Og etter at jeg var med min elleveåring på årets VG-listekonsert i sommer, skjønner jeg hvorfor jeg syns at ungene mine har begynt å banne så mye. De to første sangene på konserten het henholdsvis «Fy faen» og «Om alt går til helvete». Og hva med den sammensausingen vi ser i musikkvideoene, mellom der sangene, tekstene og filmingen snart minner oss mer om en lettporno-film enn en formidling av musikk. Det ferskeste eksemplet på en tekst jeg helst ikke vil at mine barn skal synge til, er Sophie Elises første musikkvideo, med refrenget «I`ll fuck all your friends». Joda, hun kan godt kalle boken sin Forbilde, men det er noe som skurrer for meg. Som så mye når det gjelder formidlingen til barna våre om dagen, enten det er i bøker, filmer eller på nettet.

 

Vi må huske på at barna våre er ganske passive mottakere av denne «kulturen», i alle fall til de er ganske store. Det er vi som kjøper bøkene til dem. Det er vi som velger filmer de skal se på, spill de får spille, og sanger de får høre, i alle fall opp til en viss alder. Når internett «tar dem», og de får sin første mobil og nettilgang, mister vi mye av kontrollen. Men de er prisgitt oss, våre valg og verdier ganske lenge, og mye mer enn vi tror. Jeg mener at vi må være mye mer kritisk til hva vi kjøper og tilbyr ungene våre. Vi må være deres advokater, og si fra når det er for mye søppel og vås som de skal sitte og se og høre på. Jeg vil i alle fall gjerne være en slik advokat, både for egne og andres barn!

 

 

 

 

 

Pin It

» Barneoppdragelse, Jenter kvinner, Livsstil, Morsrollen, Ungdom » SPAR UNGENE VÅRE FOR EN...
On 25. august 2017
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »