#Fastlegenkan ta celleprøve…!

Jenter kvinner, Legelivet Comments (0)

I går, 1 september, gikk #sjekkdeg-kampanjen av stabelen over hele landet. Det er Kreftforeningen i samarbeid med bl.a. Legeforeningen, som står bak denne storstilte og viktige kampanjen, for å enda flere kvinner til å gå til legen sin og få tatt denne viktige screeningprøven. Det har heldigvis vært en økning av kvinner som får utført celleprøve de siste årene, det er veldig gledelig. Men enda er det mange som ikke kommer seg avgårde, av ulike grunner.

I går, akkurat på dagen som markerer oppstarten av denne flotte kampanjen, hadde Forbrukerrådet en kronikk i NRK, der de forteller at 19 fastlegekontorer ikke tilbyr gynekologiske undersøkelser.

Les saken HER

 

 

 

 

17548955_10210996797373300_1761768441_o (1)

Man kan så klart si at 19 kontorer ikke er særlig mange, i forhold til det store antallet legekontorer det er rundt i landet. Det utgjør såvidt jeg skjønner bare omlag 0,6% av aktuelle pasienter. Men det er uansett 19 kontorer for mye! Det er helt uakseptabelt at en fastlege, og ikke minst, et helt legekontor , forbeholder seg retten til å avstå fra spesifikke undersøkelser, uansett hva de er. Det fratar kvinnen en rettighet hun faktisk har, og i verste fall kan dette da gjelde i en hel kommune om det er snakk om at ingen på et legekontor utfører gynekologiske undersøkelser. Her må Legeforeningen ta affære, i forhold til de legene og kontorene det gjelder, mener jeg.

Jeg kan skjønne at man som lege kan kjenne seg mindre komfortabel med enkelte arbeidsoppgaver. Det kan være flere grunner til det, men det er uansett irrelevant, for vi som leger må uansett «ta saken». Dette blir jo nesten som en slags privat reservasjonsrett, og det skjønner man er uakseptabelt, uansett hva det er snakk om. Noe av det som er så spesielt med å være fastlege er jo nettopp dette av vi er leger for hele pasienten, begge kjønn i alle aldre, og uansett hva de kommer med til kontoret vårt. Det er dette helhetsaspektet som i alle årene fastlegeordningen har eksistert, har vært det unike med jobben vår, og også grunnen til at delegasjoner fra andre land har kommet for å se og lære av vår suksessfulle ordning. Mange av oss er spesialister i allmennmedisin, en spesialitet som rommer alle fagfelt. Der vi skal være kompetente nok og kunnskapsrike nok til å se og vurdere pasientene helhetlig, og også ta hånd om det meste på vårt legekontor, uten å sende dem videre til en annen spesialist, innen et spesifikt fagfelt. Da er nettopp celleprøvetaking en typisk oppgave som vi skal ta oss av på vårt kontor, og som absolutt ikke trenger å sendes til en gynekolog!

Undersøkelsen viser at det også er lang ventetid til gynekolog, og det blir jo det når det er mange som må, eller velger å gå til gynekolog for noe de skulle kunne få uført hos fastlegen sin. Ganske mange velger imidlertid faktisk også å betale mye mer for å gå til private gynekologer.

 

Det som imidlertid er like tankevekkende og oppsiktsvekkende, er at så mange som 1 av 10 kvinner i en undersøkelse fra Forbrukerrådet sa at de ikke går til fastlegen for gynekologiske undersøkelser.

Les om undersøkelsen HER

Problemet og utfordringen er altså ikke bare at 19 legekontorer ikke tilbyr gynekologiske undersøkelser; det er også at mange kvinner faktisk velger bort å gå til legen sin for GU. Dette har jeg tenkt på og fundert over før også, ikke minst fordi jeg både av venninner og pasienter har hørt at de av ulike grunner gruer seg til å gå til sin egen fastlege for dette. Kanskje spesielt dersom det er en mannlig lege. Det er noe man kan forstå, for det kan være ulike grunner til at noen kvinner kvier seg til å kle av seg og kjenne seg så sårbar når det er en mann. I tillegg er det noen kvinner som sier at de, uansett kjønn på legen, ikke ser for seg å både snakke om alt annet, og så også ha samme legen til å «romstere nedi der». Det kan jo også være forståelig at noen tenker, selv om vi som er fastleger er profesjonelle utøvere av jobben vår, og er vante med å svitsje mellom underliv, forkjølelser og psykiatri dagen lang. Dette gjelder også mine mannlige kolleger, og jeg skulle ønske at flere bruker fastlegen sin til GU, selv om han er mann, jeg tror de fleste vil erfare at det er mye greiere enn de tror. Det er jo slik dessverre, at dersom en mannlig fastlege får stadig færre gynekologiske undersøkelser gjennom en arbeidsuke, får han mindre trening, og til slutt kan det dessverre hende at han blir en av dem vi hører om i Forbrukerrådets undersøkelse.

Dette er en sammensatt utfordring. Ikke minst fordi en underlivsundersøkelse for de fleste av oss kvinner er en «følsom» affære, uansett hvor mange ganger vi har født eller vært til undersøkelsen. Men vi leger har helt sikkert vært for dårlige til å fortelle at dette kan vi, og vi har et tilbud som både er trygt, profesjonelt og forsvarlig!

Vi må faktisk generelt bli flinkere til å si at #Fastlegenkan 

 

 

 

 

 

 

Pin It

» Jenter kvinner, Legelivet » #Fastlegenkan ta celleprøve…!
On 2. september 2017
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »