«Back to school»-shopping og en litt kjip mor…

Barneoppdragelse, Jenter kvinner, Livsstil, Mobbing, Morsrollen, oppdragelse, Ungdom Comments (0)

«Mamma, vi mååå ut og shoppe før skolen starter på mandag! Jeg mangler masse som jeg trenger til skolen begynner.» Det er sikkert flere enn meg som har fått denne beskjeden fra sine håpefulle de siste dagene, vil jeg tro. Her i heimen har det iallefall vært ønske om både nye skolesekk, penaler, skrivesaker og andre små og større anskaffelser, som «må» være i hus før et nytt skoleår tar til. Men kjip som jeg sikkert kan være innimellom, så har det ikke blitt noe særlig til shopping, for trenger de virkelig alt det de påstår da??

Det skrives mye om kjøpepress og storbruk av penger nå i forbindelse med starten på et nytt skoleår. Det er estimert at norske familier kommer til å bruke over 1 milliard kroner, det vil si rundt 1400 i gjennomsnitt for hvert barn i disse dager! Det er mye penger det! Er det virkelig nødvendig? Hva er det egentlig en unge trenger for å starte på skolen, enten det er for første gang, eller at han og hun bare skal i gang med et nytt skoleår? Ifølge de som er tenåringer, så er det visstnok ganske mye, og jeg mistenker at de får inspirasjon fra sosiale medier, der det flommer over av «Back to School»-bilder og innlegg. Ja, jeg fant faktisk 5,7 millioner innlegg med emneknaggen #backtoshool bare på Instagram, der såkalte influencere og andre legger ut bilder og videoer av det nye de har kjøpt seg av klær, sko, vesker, sekker, skrivesaker og alskens annet det er mulig å selge, og får andre til å føle at man ha for å få et ok skoleår.

 

 

 

Back to school

Kjøpepresset er enormt, og vi foreldre henger oss på, for vi vil iallefall ikke at barna våre skal føle seg utafor, og bli mobbet, heller ikke for at de skiller seg ut med for lite utstyr og andre statussymboler, eller teite klær. Men mange kjøper langt over evne, og det er et faktum at mange sliter med økonomien, og ikke klarer å bli med på denne forbrukskarusellen. Dette er noe som virkelig medfører et skille mellom ungene på skolen, og det er veldig alvorlig. Det kan være nådeløst å komme med «feil» bukse, teite sko eller en gammel skolesekk. Allerede da jeg gikk på skolen ble begrepet «Cubus-unge» slengt ut, om de som ikke hadde en Levisbukse eller i det minste noe som lignet på merkeklær. Nå er det i enkelte miljøer, i allfall rundt hovedstaden, nokså vanlig å komme på skolen med designervesker for mangfoldige tusen kroner. For ikke å snakke om unger som får flunkende nye og rådyre smarttelefoner fra første stund. Hva er det som skjer??

Her kan vi faktisk ikke bare skylde på barna, og heller ikke på de som legger ut innlegg på instagram eller Youtube. Det er faktisk vi som foreldre som har herredømme over pengeboka, og over hva det er riktig og viktig å prioritere. Jeg skjønner som mor selv, at vi vil at barna ikke skal kjenne seg utenfor. Og at det å kjøpe ting for å få dem til å være med i gjengen, er naturlig og noe de fleste av oss gjør. MEN, dette har da tatt alldeles helt av, og blitt ganske crazy! Vi kan snart ikke feire en barnebursdag uten av tusenlappene flyr, eller nå altså sende dem til skolen igjen etter sommerferien uten at det samme skjer. I et land der skolen egentlig skal være ganske så gratis, og der vi som det landet vi er, egentlig skal gi alle det samme utgangspunktet og de like mulighetene. Nå har skolegården blitt stadig mer en arena for klasseskille og utenforskap, blant annet på grunn av et stadig større status- og utstyrshysteri. Jeg ser noen snakker varmt om innføring av skoleuniform også her til lands. Jeg har ikke så mye imot det, og kanskje kan det demme opp for noe av dette avsindige kjøpepresset. Men jeg tror og nesten vet, at unger finner vel andre finurlige måter å lage rangorden de, men kanskje kan det bli bedre enn det vi er vitne til nå, dersom man ikke kan rangere hverandre via klesveien?

Men altså; når ungen din kommer og sier at de MÅ shoppe til skolestart; må de egentlig det? Kan den gamle sekken kanskje brukes et år til? Til og med den oransje førsteklassesekken; hvorfor må den skiftes ut og kasseres etter bare ett år? Ligger det ikke også allerede ti gamle blyantspissere, penaler og matbokser i skuffer og skap, som faktisk er helt brukbare? Og blir de virkelig så mye mer happy og godt likt om de kjøper seg den svindyre t-skjorta eller vinterjakken? Vi må ta praten med dem, ta en titt på innleggene de ser på Youtube og Instagram, og snakke om at mange av disse influencerne faktisk får penger for å stå der og reklamere for disse greiene. Og ikke minst, må vi bevisstgjøre dem på at det sitter noen i klassen deres, som lar være å komme på bursdag,kutter ut å være med på idrett, eller som sier nei til å bli med på kafè eller kino, fordi de ikke har penger, rett og slett. Men som selvsagt har andre unnskyldninger og forklaringer, mens de kanskje er fylt av skam. Det er kanskje ikke så lett å skjønne, når du er 10 år eller 15. Men vi som er voksne, burde skjønne det. Men da koster det kanskje litt, blant annet i form av å være litt kjip.

Pin It

» Barneoppdragelse, Jenter kvinner, Livsstil, Mobbing, Morsrollen, oppdragelse, Ungdom » «Back to school»-shopping og en...
On 19. august 2018
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »