OM SYKLER, JUSTIS OG GALSKAP I TRAFIKKEN…

Livsstil, Lykke, oppdragelse Comments (0)

Jeg var nylig i Kongens København, en av mine «hjembyer». Jeg skulle litt ulike steder rundt om i byen, og lånte meg en sykkel, som jeg har brukt så mange ganger før, i denne flotte sykkelbyen. Men nå, som en del ganger før, tenkte jeg at jo; København er virkelig sykkelby med stor S, men fy søren, det er ikke bare hyggelig å sykle rundt der!! Maken til fart, intensitet og innbitthet hos syklistene! Når man først har kommet ut på sykkelveien, så er det bare å komme seg i tempo med en gang, og nåde den som kikker litt til siden, som turist, eller man er litt usikker på om man skal til høyre eller venstre. Da er det ikke nådig, og man får enten en syklist bumpet inni seg, eller noen som ringer intenst med sykkelbjella. Og for ikke å snakke om dersom man har valgt å være fotgjenger, eller skal gå ut av en buss, og faktisk må krysse over sykkelveien, for å komme seg til fortauet. Da må man for Guds skyld kikke til høyre og venstre, for å se om det kommer en syklist i full fart og med en selvsagt mine, som forteller at det er de som har både rangen og fortrinnet, for ALT skal vike for syklistene i København, selvsagt også bilene. Jeg fikk et lite glimt av sammenligning i hodet mitt med de hellige kuene i India, da jeg begynte å kikke på trafikkbildet, og tenke over det, da jeg prøvde å holde tempo og kustus, på min sykkeltur i Københavns gater. Syklistene bare turer på, og står på sin rett, uten å tilsynelatende tenke på en gang, at de kanskje også må kikke litt til høyre og venstre, fordi noen andre trafikanter skal frem, eller kanskje går feil eller stopper opp, av en eller annen grunn.

 

 

 

 

Sykkel København

 

 

 

 

Det er så klart et supert alternativ å kunne sykle hele byen rundt, og komme seg fra A til B på en både miljøvennlig, billig og helsebringende måte. Og misforstå meg rett; jeg elsker å sykle, enten det er i København eller Trondheim, og syns det er topp av det faktisk er så mange som kan bruke sykkel i stedet for bilen i en storby. MEN; det er noe med mentaliteten og kulturen jeg ikke liker. Og jeg har tenkt på det flere ganger når jeg har besøkt denne byen jeg er så glad i. Det er rett og slett ikke så hyggelig og trivelig å gå rundt der, og heller ikke sykle der, når sykkelkulturen har blitt så «hard» og dominerende. Til og med de godslige Christiania-syklene, med vogner foran, eller fargerike city-sykler med blomsterkurver foran, er tatt av denne kamikaze-kulturen, og de haster forbi, fordi de må det for å henge med i tempoet på sykkelveiene. Så kan iallefall ikke være enkelt å være en turist langveis fra som skal leie seg en bysykkel en dag, og innbille seg at de kan kose seg og se byen fra sykkelsetet…

Jeg har tenkt på dette også når jeg farter rundt i min egen hjemby Trondheim, som for tiden endevender bykjernen, for å gi plass til mange flere sykler og syklister, og satser på å gjøre også byen vår til en sykkeby. Som jobb-syklist selv, så er jeg glad for at det kommer flere sykkelveier, det er flott! Men jeg er også bilist, og jeg er ikke minst også veldig glad i gå, både til og fra jobben, og ellers. Og jeg syns faktisk jeg har sett tendenser til at noen av mine med-syklister har fått litt lignende fakter og holdninger som minner meg om den negative siden av det sykkelkulturen i København står for. Én ting er at de har fått mange flere sykkelveier, som de har rett til å ha for seg selv. Men det krysses over fotgjengerfelt i full fart, på sykkel, og det sykles innimellom biler og forgjengere, uten å ta det nødvendige hensyn. Men det som irriterer meg aller mest, er at en del syklister viser at det er deres rett, ved å ikke ta seg det bry å se seg til siden, når de skal krysse eller passere. En ting er at de kanskje har retten på sin side, men hva hjelper det om det smeller, og de ligger der under en bil?? Det så jeg også i København, at det er så mange som ikke kikker seg til siden. Og dette gjelder også fotgjengere for den del; de går der, enten med eller uten head-set, og går over fotgjengerfeltet med den største selvfølgelighet, UTEN å kikke seg til siden! Det er jo livsfarlig!! Det er jo grunnlærdom når man tar førerkortet, at vi kikker til siden, og følger med i alle retninger. Da er vi tilbake til denne hellige-ku-tankegangen, at så lenge man har retten på sin side, så kan man bare gå.

 

 

 

Sykkel, København

Jeg ønsker sykkelstier og bedre vilkår for myke trafikanter, for all del. Og det er mye vi kan lære fra byer som København. Men for all del; vi trenger og må IKKE ta med oss den kjempedumme holdningen om at syklistene har all rett, og at de ikke minst har lov til å oppføre seg som om de har det. For da blir det faktisk ikke så hyggelig og «mykt» som vi ønsker det. Dette er det faktisk viktig å tenke på, og skape holdninger om, allerede nå, når vi er i gang med så mange forvandlinger av byen vår. Byen er til for alle, både for to og fire hjul og ben!

Pin It

» Livsstil, Lykke, oppdragelse » OM SYKLER, JUSTIS OG GALSKAP...
On 31. august 2018
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »