Sykt mange «psyke» studenter…

Barneoppdragelse, Jenter kvinner, Legelivet, Livsstil, Lykke, Morsrollen, oppdragelse Comments (0)

 

Dette er dessverre ikke en bombe, men alvorlig for det:

Stadig flere studenter sliter psykisk.

Det er konklusjonen av en stor rapport som er laget etter en spørreundersøkelse, der 50000 studenter rundt om i landet har svart. Så mange som 29% rapporterer om psykiske plager som karakteriseres som alvorlige. Selv om de aller fleste har det godt, og trives både ved studiestedet og med livet, så er dette store, og urovekkende tall.

LES OM RAPPORTEN HER

 

Selv om dette er selvrapporterte plager, så er det grunn til bekymring for deler av vår oppvoksende slekt. Det er mange faktorer man både kan trekke fra og spekulere på, fordi det er et komplekst bilde, og ulike terskler for hva den enkelte kaller psykiske problemer. Men at over en fjerdedel av våre flotte unge voksne går rundt og sliter i så stor grad med tunge tanker og følelser, er ikke greit. Mange av dem har også fysiske plager; i samme undersøkelse forteller en av tre at de har hatt fysiske helseplager den siste uken. Energiløshet, søvnproblemer og smerter er de vanligste plagene. Det er som tatt ut av mitt eget legekontor, hvor jeg møter mange studenter ukentlig.

 

 

 

 

stress skole

 

 

 

Livet som ungdom og ung voksen skal selvsagt være fylt av bekymringer, nedturer og vanskeligheter. Som livet ellers. Men hos Generasjon Prestasjon er det tegn til at disse negative delene av tilværelsen har fått en alt for stor del av hverdagen. Dette er jo egentlig tiden for å blomstre, prøve og feile og utfolde seg med sine både gode og dårlige sider, som også skal prøves ut og slipes i denne delen av livet!

Men å være ungdom av i dag, fremstår som en disiplinert øvelse, der løpet er lagt og forventningene er klare, fra lenge før de blir studenter. Aldri har de vel hatt flere som forteller dem hvordan de skal være, hva de skal like, hva som forventes og kreves, og dette kjenner de nok på enten de er på skolen, hjemme eller sitter med nesen ned i mobilen sin. Det er få arenaer de får tid til å tenke, hvile og reflektere over hva de vil eller ikke vil, og jeg tror de kan bli slitne og overveldet av å forholde seg til alt de må forholde seg til, og alle valgene og mulighetene vi legger foran dem.

Jeg tror virkelig vi som er foreldre er nødt til å gå litt inn i oss selv, og reflektere over hva det er vi gir videre til ungdommene våre, og hvordan vi ruster dem til å bli selvstendige og trygge voksne, klare til å takle både tunge og lette dager. Vi gjør vårt aller beste, de fleste av oss. Men kanskje er det noen steder vi gjør det litt feil også, når såpass mange sier at det er så vanskelig å takle overgangen til studietilværelsen, med voksenliv og ansvar. Og kanskje må vi være litt mer forsiktige med å presse «alle» inn på fag og studieretninger som de kanskje verken har interesse eller evner til, allerede på videregående? Det er nok en del som tar feil valg allerede der, fordi de opplever at det forventes av dem at de bør være «fornuftige» og velge studiespesialisering på videregående, for eksempel.

Men jeg tror at mange ungdommer trenger å rustes enda bedre til å skjønne at livet er tungt og trist innimellom, uten at det betyr at de er «syke». Vi må også slutte å fortelle dem at de kan bli det de vil. For det er jo et bedrag, og skaper en helt feil forventning og et press, det skjønner vi. Så hvorfor driver vi og sier dette? Det er kanskje godt og kjærlig ment, på linje med at vi starter med å fortelle dem hvor unike og spesielle de er, helt fra de er små. Det holder lenge med å vise dem at vi er glade i dem, og det gjør vi ved å gi dem anerkjennelse for den de er, med sine svake og gode sider. Uten å legge vekt på hva de gjør, i så stor grad som de kanskje opplever mange ganger.

Tallenes tale forteller oss stadig oftere at barn og unge sliter stadig mer i vårt samfunn. Vi kan godt si at noe av det sikkert kommer av økt rapportering, og også større anerkjennelse for at man snakker om slike ting. Men vi kan ikke slå oss til ro med det, for her er det mye å gjøre, for mange av oss, slik at ungdommen vår får blomstre og nyte denne fantastiske tiden av livet sitt!

 

 

 

 

 

 

Pin It

» Barneoppdragelse, Jenter kvinner, Legelivet, Livsstil, Lykke, Morsrollen, oppdragelse » Sykt mange «psyke» studenter…
On 6. september 2018
By

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« »