Farlig vektpress

Vår håndballyngling Camilla Herrem forteller i den nye boken sin om ubehagelige opplevelser i proffkarrieren, der en klubblege i utlandet ba henne om å gå ned i vekt. Han ba henne om å gå ned 3 kilo, og en annen klubbvenninne ble bedt om å slanke seg 12 kilo.

Les saken HER

Dette er veldig trist, men dessverre ikke overraskende å høre. Vi har uttallige eksempler på idrettsfolk, særlig jenter, men også gutter, som får både direkte og indirekte hint om at de er for tunge, tykke, har for lite muskler, eller at det er et eller annet de bør «jobbe med» når det gjelder vekt og kropp. Det er dessverre for mange eksempler på at unge idrettstalenter, og også etablerte utøvere, må ta pause eller gi seg med idrett, fordi de ikke har klart å finne en sunn balanse i dette, og som rett og slett blir for syke til å drive på med toppidrett, som krever nettopp en sunn og sterk kropp, og psyke, som handler om mye mer enn noen kilo mer eller mindre. I Camillas tilfelle var hun heldig som var robust og trygg nok i seg selv, til å takle et slikt press fra «toppen», og klarte å komme seg videre uten å utvikle et sykt forhold til kropp og mat.

Det som er like skremmende, er at slik vekt- og kroppspress også finnes i barne- og ungdomsidretten. Det finnes både trenere og foreldre som legger et press, enten direkte eller ubetenksomt, gjennom å si ting til barna, som handler om hvordan de ser ut, hva de veier, eller hvordan kroppen burde se ut, når man driver med en spesifikk idrett. Både jenter og gutter er midt i en enorm endring i kroppen under puberteten, og det er helt normalt. Da kan det være at kroppen forandrer seg på måter som ikke «passer» inn i forhold til at man driver med spesifikke idretter, og noen kan sitte med en følelse at de er feil, og at de må endre seg, for å kunne prestere, og å bli best. Det er dessverre også enkelte idrettsstjerner som er store forbilder, som legger ut bilder på Instagram, der definerte muskler, og kropper med lav fettprosent, pryder skjermen. Slikt kan gi sterke signaler til barn og unge, som drømmer om å bli som forbildene sine.

Men tilbake til Camilla Herrem og hennes tydelige beskjed! Det hører ikke hjemme noe sted at verken leger eller trenere skal presse utøverne sine til å slanke seg, det kan rett og slett være farlig. Når det gjelder Camilla sin sport; håndball, så har faktisk hennes eget landslag, kvinnelandslaget i håndball, vært veldig tydelige på nedtone nettopp dette med vekt. Mens alle andre landslag legger ut bilder av sine spillere med både høyde og vekt, når de skal presenteres til internasjonale konkurranser, så har lederteamet for håndballjentene tatt en klar avgjørelse på at vekt ikke er med. Kreds til dem for det!

Og kred til Camilla Herrem for å ta opp dette viktige temaet! Det er tydeligvis behov for å snakke om dette, igjen og igjen. Og da må vi håpe at både idrettsstjerner som henne, men ikke minst også våre håpefulle idretteungdommer, slipper å få slike iditotiske og farlige kommentarer i garderoben av uvettige voksne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: