Mensen er også en kvinnehelsesak!

In dag er det Verdens Menstruasjonsdag.

Datoen 28/5 er bevisst valgt; en normal menstruasjonssyklus er 28 dager, og varer rundt 5 dager.

Menstruasjon er en helt normal kroppslig funksjon for jenter og kvinner, fra de kommer i puberteten til overgangsalderen melder seg. Det er til enhver tid, over hele kloden, 300 millioner jenter og kvinner som menstruerer. Og likevel så er det så mye tabu, fortielse, kunnskapsløshet og skam rundt dette med mensen!

Det er mange jenter og kvinner i andre deler av verden som ikke går på skolen, som gjemmer seg, blir sett på som skitne, og som på mange andre måter får hemmet livsutfoldelsen sin fordi de har mensen. Det er også menge som bare kan drømme om å ha tilgjengelig mensenprodukter som bind eller tamponger, og mulighet for renslighet og hygiene. Da sier det seg selv at dette er et stort likestillingsspørsmål egentlig, når noe så naturlig som menstruasjon er med og hindrer dem i å leve fullverdige liv.

Men også her til lands er det mye tabuer og forestillinger forbundet med menstruasjon. Mange føler seg skitne, og i tillegg til at mensen kan gi mye plager fysisk, så hjelper det ikke på at det er noe man ikke snakker så mye om.

Det er viktig at også fedre og menn er med og bidrar til at det er ok å snakke om mensen, ikke minst for døtrene sin skyld, og at det blir normalisert og greit, og sett på som noe man ikke skal skjule eller skjemmes over, enten man er en søster, datter, venn eller hvem som helst.

Det å få et mer normalisert forhold til menstruasjon er også i høyeste grad et kvinnehelsetema.

Så la oss snakke mer om mensen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: