AMMEHJELPEN ER LIVSVIKTIG!

Bilde; Ammehjelpen

For et par dager siden la Ammehjelpen ut en bønn i sosiale medier.

De fortalte at de er i en så vanskelig økonomisk situasjon at de kanskje var nødt til å legge ned tilbudet sitt, med å tilby hjelp til nybakte mødre som sliter med ammingen.

Langvarig underfinansiering, stort press på alle de frivillige kvinnene som jobber for Ammehjelpen, og en kritisk situasjon, førte til at de la ut denne «bønnen» om hjelp, for å overleve.

Og for en respons!! I løpet av et par dager har denne fantastiske organisasjonen fått inn rundt 3 millioner kroner!!

Les artikkelen i NRK HER:

Det er helt utrolig hvilken respons og engasjement som ble satt i gang, da mange så hvor dårlig det sto til for Ammehjelpen, som har hjulpet utallige kvinner med å klare å få til å amme barnet sitt. Og det er en hjelp stadig flere trenger, blant annet fordi mor og barn sendes ut stadig tidligere fra barsel, og nesten alltid FØR ammingen har kommet ordentlig i gang. Og da kan de fleste av oss som har ammet forstå at det blir veldig krevende, og noen ganger uoverkommelig, å klare og komme ordentlig i gang med amming, og at det blir en fin og positiv erfaring for mammaen og barnet.

Jeg blir som lege, mor og ammeforkjemper ekstra glad og rørt, også fordi denne vanvittige entusiasmen som kom for en dag nå, når Ammehjelpen trengte det som mest, viser hvor viktig amming er for mange. Når man leser i media, om all diskusjonen rundt «ammepress» i en negativ kontekst, eller man ser hvor lite amming som et helsefremmende tiltak, prioriteres hos politikerne, så blir det ekstra fint og sterkt å se!

Amming er naturlig, så klart, og det er en egenskap og «mating» av barnet vårt som vi er født til å gjøre. Men likevel, så kan det noen ganger være så veldig smertefullt, vanskelig å få til, og krevende å opprettholde. Det vet jeg også selv, selv om jeg har ammet fem barn gjennom mange år. Det var ikke dans på roser å komme i gang, selv om jeg hadde gjort det før, og jeg har selv vært en takknemlig bruker av ammehjelpen sine tjenester.

Jeg har også som fastlege anbefalt nybakte mødre å kontakte Ammehjelpen, når jeg selv ikke har hatt flere råd og hjelp å komme med på kontoret mitt. Og mange kvinner har takket for tipset, og hatt uvurderlig hjelp av disse kvinnene, som jobber frivillig for å hjelpe sine med-kvinner til å få til noe av det fineste man kan oppleve; å få til å amme barnet sitt, og kjenne at det er fint og godt for både dem og barnet.

Vi vet gjennom forskning også, at amming og morsmelk er fantastisk og bra, både for barnet og for mor. Det er egentlig både tankevekkende og trist at politikere og samfunn forøvrig, er så «redde» for å snakke mer frem ammingens fortrinn. Jeg blir stadig forundret over at det er så lite snakk og fokus rundt et folkehelsetiltak som reduserer brystkreftrisikoen med 4 prosent for hvert år man ammer! Jeg tror ikke det er andre kjente tiltak mot kreft som blir tiet ihjel på samme måte. Det er et eller annet som gjør det vanskelig å fremme amming. Det har på mange måter blitt en polarisert ting, dette å amme. Og det er veldig trist. Men det har kanskje med å gjøre at det er så personlig, at mange kjenner på en utilstrekkelighet når de ikke klarer å amme. Og at det da blir slik at man ikke tør å snakke frem de positive faktorene med amming, i fare for å såre noen? Det er forståelig, men likevel uheldig, med tanke på hvor viktig det er for dem som får det til. Da må man være ekstra gode på å fortelle dem som ikke får det til, at det går bra uansett! At barnet blir friskt og helt fint, selv om man ikke klarer å gi det morsmelk. Man må klare å ivareta alle slags mødre, livssituasjoner og være der for dem som trenger en, der en er i livene sine.

Men; ammingen må få bedre vilkår! Det har nå vært en nedgang i amming, og det er ikke bra. For jeg er redd dette handler om samfunnsmessige og kulturelle årsaker, der det ikke legges tilrette for at man skal kunne få til ammingen. Andre hensyn tas mer, som at kvinner skal tidlig ut i jobb, de sendes ut tidlig fra barsel, og det er en polarisert debatt, der det kanskje har blitt litt vanskelig å fremme amming, uten å bli fremstilt som en «ammepresser».

Det er fantastisk med alle menneskene der ute som nå har bidratt til at Ammehjelpen har gode vilkår til å jobbe videre, med den uvurderlige samfunnsoppgaven de har tatt på seg.

Dere er helt unike; takk til alle dere fantastiske kvinner;)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: