ALLE UNGDOMMER ER VELKOMNE TIL MITT FASTLEGEKONTOR!

Fraværsreglene for elever i den videregående skolen er stadig et tema i avisene, så også denne uken. Både Adresseavisen og Aftenposten skrev ledere om dette, etter at NRK skrev at fastlegene har en til to elever fra videregående skole hver dag. Dette i følge en ny undersøkelse fra Allmennlegeforeningen.

Les sakene HER:

https://www.nrk.no/norge/vil-la-helsesykepleiere-skrive-fravaersattest-til-elever-i-videregaende-1.14903275

https://www.adressa.no/meninger/2020/02/20/En-mulighet-til-%C3%A5-kutte-un%C3%B8dvendige-legebes%C3%B8k-21135245.ece

https://www.aftenposten.no/meninger/leder/i/EW9Lyj/aftenposten-mener-ikke-alle-forkjoelede-elever-maa-til-fastlege

I begge avislederne argumenteres det med at skoleelevene bør få gå til helsesykepleier på skolen for å få attest på at de er syke, og dette noe også helsepolitisk talsmann i Høyre, Sveinung Stensland, snakker varmt for. Her er jeg faktisk ganske så uenig, og har flere grunner til at jeg mener det er både feil og uheldig!

For det første er jeg ganske lei av at andre enn oss fastleger skal definere hva det er vi er overarbeidet av. Det argumenteres stadig med at vi er så slitne og har for mye å gjøre. Og ja; det er sant det. Men det er IKKE fordi vi har for mange ungdommer som kommer og banker på døren vår! Det er riktignok innimellom tullete at en ungdom skal komme til en legetime om han eller hun har en liten forkjølelse eller vondt i halsen. Men at det er en belastning for meg og min arbeidshverdag; NEI! Her er jeg muligens uenig med noen kolleger, også med deler av Allmennlegeforeningen, som i NRK-intervjuet sier seg enig i at det er for mange som oppsøker legen for små ting som burde kunne løses andre steder. Det er så mange andre nye ting og problemstillinger som opptar min hverdag på jobb, som sliter meg mer ut. Det er for eksempel MR-undersøkelsen jeg blir bedt om å henvise min pasient til, ETTER at jeg har henvist ham til spesialist ved sykehuset, og legen der finner ut at pasienten må ta en MR før han skal bli vurdert videre. Hvorfor i huleste skal da pasienten avvises, før jeg får sendt denne MR-henvisningen? I praksis utsettes da hele prosessen, jeg må henvise, og passe på at MR-svaret sendes til sykehuset, i håp at pasienten da endelig får komme til time ved sykehuset… Og ikke er det sikkert at det er noen skikkelig indikasjon for en MR-undersøkelse i det hele tatt! Dette har iallefall ikke sykehuslegen fått vurdert, fordi han ikke har sett pasienten først! Så det er altså i tillegg et ressurssløseri og skaper lengre køer. Slik er det stadig oftere, og det er ikke brukbart, og kan iallefall ikke være hensiktsmessig bruk av ressurser, verken for oss fastleger eller for flyten i helsevesenet.

For det andre er det slik at når først det har blitt et krav at elever må gå til legen for å få legeattest, noe jeg forøvrig mener er bra, så er det en del vi fanger opp, som virkelig trenger vår hjelp og støtte. Og som trolig ikke ville ha bestilt seg legetime, om det ikke var for at de måtte. Jeg har hatt mange gode og viktige samtaler med ungdommer i lys av dette, og det er ikke minst guttene jeg har klart å fange opp. Det er nemlig en kjensgjerning at skolehelsetjenesten er nokså lite tilpasset gutta; de som oppsøker helsesykepleier er oftest jentene, og guttene går gjerne under radaren. Mange gutter kjenner ikke at de har noe sted å gå, men jeg erfarer at det er mange som trenger et sted å gå, og prate, og ikke minst bli vurdert faglig i forhold til om de trenger ytterligere helsehjelp som går over en tid.

Dette er det tredje poenget mitt, som også helsesykepleierne selv understreker; de er ikke faglig kompetente til å stille diagnoser, og heller ikke til å drive medisinsk behandling. Så det er egentlig argumenter som bunner i mangel på kunnskap og respekt for faglig integritet og forsvarlighet. Man kan som legmann, journalist eller politiker tenke at; pytt, en helsesykepleier kan da vel vurdere en forkjølelse..? Men det er faktisk det prinsipielle som er viktig her. Da blir det alt for lettvint å skulle skyve et medisinsk ansvar nedover på denne måten. Jeg veldig glad for at helsesykepleierne selv har en klar og tydelig holding her, det vitner om at de er sitt ansvar veldig bevisst. Og jeg har stor forståelse for at de mener de allerede har mer enn nok å henge fingrene i på jobben sin.

Til slutt vil jeg gjenta et ønske jeg har, som jeg virkelig håper at høyre Sveinung Stensland kan engasjere seg i, og det er å se til at alle ungdommer opp til 18 år, og gjerne til de er 20, får gå gratis til fastlegen sin! Dét tror jeg kan være et godt forebyggende helsetiltak, og være med å gjøre fastlegekontoret enda mer til et lavterskeltilbud! Vi stiller opp for ungdommene vi, og de aller fleste av oss legger til rette for å rydde plass i timeboken, når en tenåring banker på døren. Så får vi vurdere om det er en fillete liten forkjølelse, som mor og far sikkert kunne ha kontaktet skolen om, eller om det faktisk er andre og dypereliggende grunner til at ungdommen enda en gang ikke klarer å komme seg til skolen.

Velkommen skal dere være!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: