Stopp kynisk press mot barn!

I går kveld sendte TV2 Hjelper deg et innslag om en tretten år gammel jente som oppsøkte en hudklinikk. Hun fikk der beskjed om at huden hennes var utsatt for «terror» slik hun pleiet den nå, de kunne også hjelpe henne å «berge» huden om hun valgte deres produkter, og det endte med at jenta gikk ut derfra med hudpleieprodukter for rundt 2500 kroner.

Les mer og se innslaget HER

Jeg kjenner godt til denne saken, da det hele startet med at jeg har sendt inn klage til Forbrukertilsynet i vinter, etter at jeg ble oppmerksom på denne klinikkens tvilsomme praksis. Jeg reagerte blant annet på et innlegg på Instagram, som nokså tydelig oppfordrer barn til å komme til dem, der det også skapes et inntrykk av at barn helt ned i 10-12-årsalderen skal begynne å oppfatte huden sin som problematisk.

Forbrukertilsynet er etter min mening veldig passive både i denne saken, og rundt denne tematikken generelt. Jeg har lenge vært bekymret og opptatt av å snakke høyt om dette, at barn og unge opplever et enormt press om å både ha perfekt hud, og et utseende generelt, og at kyniske aktører nærmest har fritt frem til å både reklamere, og å gjennomføre behandlinger og inngrep som unge mennesker skulle vært spart for, på alle vis!

For å ta hudpleieklinikken Cmud, så er de bare en av mange, men jeg har fulgt med dem, siden jeg i fjor ble oppmerksom på dem, og deres aggresive markedsføring, også for Botox, der de etter min mening driver på grensen av det lovlige og forsvarlige. De legger også ut før/etter-bilder fra de behandlingene sine, og beveger seg stadig på kanten og over det som er lovlig. Men så lenge vi har så sløve og passive myndigheter, som verken håndhever det som er i loven, og dessuten ikke jobber enda mer iherdig for å lage aktuelle og tydelige retningslinjer for denne kosmetiske- skjønnhetsbransjen, så holder de på.

Jeg er absolutt opptatt av at vi skal ta barn og unges hudplager på alvor. Jeg har selv sett eksempler på tenåringer med store kviseproblemer, som har kommet til meg som fastlege med noe annet som tema, men der jeg faktisk har brakt kviseproblemet på bane. Og jeg har fått veldig takknemlige ungdommer, som har fått hjelp for noe de har skammet seg over, og verken turt å snakke med venner eller foreldrene sine om. Så det er faktisk viktig at vi som leger er enda mer obs på hvor ekkelt, pinlig og stigmatiserende det er å plages med kviser. Det kan skape store sosiale problemer, man kan oppleve å bli ertet og sågar mobbet for det, og det er veldig ugreit. Og det finnes i dag mange gode og moderne produkter og medisiner man kan får på resept. Jeg har ikke tall på hvor mange jeg har møtt som har nærmest ruinert seg på alskens produkter på apoteket, men som ikke har effekt. Så slik sett kan jeg være enig med daglig leder i Cmud, om at det er viktig å hjelpe også noen ungdommer med huden.

MEN; og et stort MEN; det er så fort gjort å skape nettopp problemer og komplekser, ved å drive en slik markedsføring og problematisering av barn/ungdom og hud! Det mener jeg en del av denne bransjen gjør ved å kjøre en slik reklame overfor foreldre og egentlig direkte mot barn. Og man skal da vel ALDRI si til et barn at hun driver med terror mot huden, eller pushe på på måten det ble gjort på i dette innslaget. Jeg er redd dette ikke er unikt i det hele tatt, og det viser hvor sårbare barn og unge er i møte med voksne «autoritetspersoner», og hvor mye de kan bli påført av skam, komplekser og behovet for å fikse på noe for å ha et bedre liv.

Medietilsynet har i fjor laget en stor undersøkelse som viser at ungdom utsettes for veldig store mengder med reklame, som også går på utseende og fører til kroppspress. Les rapporten HER

Takk til TV2 for at dere tok fatt i denne saken! Jeg håper den vil skape enda mer debatt rundt det vanvittige presset som barn og unge står i konstant. Og jeg håper det er noen som nå skjønner at det må tas enda mye mer tak i håndheving og innføring av klarere og strengere regler rundt hva som er greit overfor barn og unge.

Jeg gir meg iallefall ikke!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: