Piker og vin…

Vi liker å lese artikler som forteller oss at det er sunt med et glass rødvin, eller at champagne er bra for oss. Men er det slik, eller er det noe vi ønsker skulle vært sånn, slik for samvittighetens skyld kanskje…?

Jeg har vært så heldig å få være med i en spennende podcastsending sammen med de dyktige damene bak populære Femihelse og Ida Pallin Bostadløkken, som selv har podcasten «Damer som drikker»! Her snakker vi om kvinners forhold til alkohol, og hva som skjer med kroppen når man drikker.

Hør podcasten HER

Alkohol og drikking, og hva det gjør med oss, har fått en del oppmerksomhet i høst, ikke minst gjennom den prisbelønte og Oscarnominerte danske filmen «Et glass til». Og det er kanskje en grunn til at filmen har gått sånn «hjem» hos mange, selv om den er både ubehagelig og litt for gjenkjennelig for en del? Det er kanskje ikke så dumt å reflektere litt over alkoholens kraft og betydning for både den enkelte og i en større sammenheng.

Alkohol har alltid vært et viktig rusmiddel i alle slags samfunn og epoker, og det er som det meste som kan nytes; til mye glede, men også til besvær og bekymringer, når det blir for mye av det gode, og går litt over styr.

Det som tas opp i podcasten til Femihelse, som kom ut i dag, er kvinners forhold til alkohol. Vi snakker om hvorfor man drikker, hva det er som gjør at man både velger å drikke, og når det er greit og riktig å ikke drikke. Det er ikke tvil om at det er ganske mange forventninger og uskrevne regler når det gjelder alkoholbruk, og man kan kjenne på både et press og forventning, som kan være vanskelig å ta et oppgjør med. Det er også mye ubevissthet rundt drikking, fordi man følger det som er «normalt», og som er vanlig rundt seg.

Jeg har tenkt en del på dette faktisk, nemlig hvordan kvinners drikkemønster har endret seg. Kvinner drikker mer enn før, og en del av oss drikker mer som «gutta». Det har nok mange årsaker, som er knyttet til kulturelle endringer, bedre råd, likestilling og flere sosiale møteplasser der vi er sammen med menn i jobbsammenheng og det som følger med.

Har det ikke blitt litt slik at vi har vi også har litt mer «lørdag» på onsdag, og at kaffe- eller tekoppen byttes ut med et glass vin eller champagne når vi damer også møtes til en prat eller jentekveld? Dette er et tema der man fort sitter i glasshus, for jeg er glad i et godt glass selv jeg. Men jeg er likefullt opptatt av å snakke om det, for jeg ser gjennom jobben min at alkohol og ikke minst et stort og skadelig forbruk av det, gir så mange triste og alvorlige konsekvenser.

Men tilbake til kvinner og drikking da; er det et problem at damer drikker mer? Og hva gjør alkoholen med en kvinnekropp? Noen oppklarende fakta om dette;

*Kvinner er fysisk mindre enn menn, og tåler derfor mindre alkohol

*Kvinnekroppen inneholder mer fett og mindre vann, og pga at alkohol oppløses i vann, blir vi fortere fulle, og bryter ned alkoholen dårligere

*Et skadelig alkoholforbruk hos kvinner er definert som over 14 enheter per uke

*Alkohol øker risikoen for bl.a. brystkreft

Jeg har blitt mer bevisst på å ta opp dette med alkoholbruk med pasientene mine. Det er dessverre et tabubelagt tema, og det er mange som ikke er klar over at plagene de sliter med faktisk kan ha med deres drikking å gjøre. Et for stort alkoholforbruk kan føre til både fysiske og psykiske plager og sykdommer, som involverer både en selv, men etterhvert får det også større konsekvenser;

*Søvnpoblemer

*Mageplager

*Hodepine

*Overvekt

*Leversykdommer

*Høyt blodtrykk

*Samlivsproblemer

*Arbeidslivsproblemer

Listen kunne vært enda lenger, men poenget er at den deilige og morsomme rusen kan ende med å bli til problemer det er vanskelig å komme seg ut av.

Men alkohol kommer vi til å ha, og glede oss med til evig tid fremover! Og dagens podcast tar opp både gode og mindre gode sider av hva det gjør med oss. Det er bare viktig å være det bevisst, uansett hvor, når og hvor mye man velger å innta av de berusende dråpene;)

Podcastepisoden kan høres på:

En tanke om “Piker og vin…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: