Mørkets magi

Jeg er egentlig en mørkredd person, og har siden jeg var liten jente vært redd for å være ute alene i mørket. Men selv om mørket er skummelt for meg, har jeg blitt mer og mer oppmerksom på hvor spennende og magisk det er å få oppleve å være oppslukt av mørket som omslutter en.

Men dessverre, og faktisk til stor bekymring for forskere, så finnes det stadig mindre mørke, og mer og mer av omgivelsene våre blir fylt med lys. Og denne lysforurensningen viser seg å være både helseskadelig og en trussel for planeten vår på enkelte måter. Den stadig økte lyssettingen av både byer og natur, kan føre til både søvnproblemer og redusere det biologiske mangfoldet, på grunn av at det reduserte skillet mellom lyst og mørkt, natt og dag, påvirker oss mer enn vi ønsker å tro. Derfor er det en del arbeid som gjøres for å få mer kunnskap om hva all lyssettningen gjør med oss.

Les artikkel om dette HER

Jeg for min del tenker også med vemod på alt det vi mister av flotte naturopplevelser ved å ha stadig færre muligheter til å oppleve en mørk og klar nattehimmel, som åpenbarer seg over oss, med tusener og millioner av stjerner. Dette har blitt en sjeldenhet for oss som bor i Norge til og med. Jeg og familien har en liten gammeldags hytte i Trollheimen, langt fra moderne og tipp topp hyttefelt, med gatelys og full standard på alt. Og når jeg står der utenfor hytteveggen, der det bare er talglys som skinner gjennom hyttevinduet, og kan se langt opp og inn i himmelhvelvingen, ja da kjenner jeg på en nesten religiøs opplevelse, som oppleves som unik og spesiell. Jeg har tatt med meg mine bybarn ut for å se på stjernene, og de har skjønt at dette er stort. jeg husker et år, etter at vi kom tilbake fra vinterferien på fjellet, at jeg måtte kjøre rundt i Trondheim med minstemann, for at han ville se stjernene. Og vi måtte kjøre ganske langt og høyt, for å få et lite glimt av noe som kunne minne om den magiske mørke himmelen fra fjellet.

Det er så fort gjort å bare ta for gitt at vi skal ha lys rundt oss, hele dagen lang, også om kvelden. Og hvem har ikke tatt med seg mobilen eller PC-en på sengen, for bare å ta en titt før man legger seg? Det er ikke bra for oss, iallefall ikke for søvnen vår, og kanskje går det utover generell trivsel og velvære.

Jeg heier på økt bevissthet rundt lysforurensning, og at vi skal fortsette å kunne få opplevelser som de vi får oppe i dalen vår, der det bare er oss. Og stjernehimmelen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: