Da er juletreet pyntet…

I går kveld, på lillejulaften, ble treet i stuen pyntet, og det ble endelig jul i heimen!

Mens jeg sto der og hengte vakre røde julekuler, slitne engler og gullfargete kongler på treet, så reflekterte jeg over at jeg kanskje er en del av en liten og utdøende slekt, som faktisk venter med å pynte juletreet helt til lillejulaften?

Jeg har ruslet en del turer i byens gater og nabolag i desember, og det har slått meg hvor mange fullt ferdigpyntede juletre jeg har sett inn gjennom stuevinduene til folk. Det har jo også vært et helt spesielt år, med så mye mørke, tristhet og motløshet, at det har vært oppfordret til å ta lyset inn i heimen tidligere enn ellers. Men jeg har et inntrykk av at det uavhengig av pandemi er en klar trend, at folk pynter til jul nesten før det har blitt advent. Og at mange legger ut i sosiale medier hvor glade de er i «endelig» få kastet ut julen allerede om et par dager etter julekvelden. Det er jo for så vidt ikke så rart, dersom de har levd blant julepynt og et dekorert tre i mange uker allerede. Og jeg bor litt i glasshus selv, fordi det er inngått et kompromiss her i huset, der tenåringen dekorerer et eget tre som står i adventstiden. UTEN stjerne og de tradisjonelle juletrepyntesakene vel å merke… Men nå rekker jeg å fortelle folk at jeg liker å ha juletreet mitt stående lenge ut i januar, før de får fortalt hvor tidlig de syns det er godt å hive det ut;)

Men jeg er så tradisjonstro, og noen vil sikkert kalle det gammeldags, at det for meg er et eller annet som blir litt vannet ut når julen faktisk virker «oppbrukt» når det egentlig akkurat er i gang. Jeg elsker advent, og har flust med adventspynt, lys og slikt, men at hele julestasen tas inn så tidlig, og ikke minst ut, så henger jeg ikke helt med kjenner jeg. Det sier vel sikkert litt om hvor lite det religiøse egentlig preger julefeiringen blant folk, og det sier kanskje litt om at folk gjør som de selv vil, og i langt større grad enn før, bryter med gamle tradisjoner, sedvaner, og det gjengse, og gjør som de selv ønsker. Og de store bransjene bak er jo også med og skaper disse nye vanene og «tradisjonene», ved å selge inn julen helt fra høsten setter inn-

Ja ja; for meg og mine så lukter det nå iallfall jul i stua i dag, og jeg nyter stillheten her i det vakre gamle (nye) huset mitt på morgenkvisten, før barna (tenåringene;), våkner og løper ned og ser hva som ligger i julestrømpen ved peisen. Det er jo også slik det skal være hver julekvelds morgen; same procedure every year.

Jeg liker det jeg

God jul til alle, uansett juletrepreferanser!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: