HVORFOR SKULLE FASTLEGEORDNINGEN BLI ET SYNKENDE SKIP…?

De fleste som følger med i media, har vel fått med seg at det er mange utfordringer fastlegeordningen, og det offentlige helsevesenet, står overfor.

Nå har Helsedirektoratet kommet med en ny rapport om Fastlegeordningen, der er man veldig bekymret for at det rakner, og at dem det går mest utover er pasientene, og særlig de mest sårbare. Helsedirektør Bjørn Guldvog uttrykker en stor bekymring, og det er viktig og bra at han går så tydelig ut.

De beskriver det som svært alvorlig at det allerede er 150000 pasienter som står uten fastlege i dag, et tall som øker hver uke. Dette er en rett som er lovbestemt, at alle har rett på en fastlege.

Så kommer helseminister Ingvild Kjerkol med et intervju i TV 2 Nyheter , der hun på ingen måte viser noen tegn til å holde et eneste ord av alle de fagre lovnadene hun hadde før valget i høst, om at hun skjønte problemene, og ville være med og berge denne ordningen, som er noe av det mest suksessfulle, kostnadseffektive og likeverdige i forhold til helsetjenester, som finnes i landet vårt; fastlegeordningen.

Dette sitatet fra helseministeren tok kanskje kaka, i en sak som bidro til vondt i magen da jeg leste den i TV2-hyhetene;

«Situasjonen er alvorlig og den er utfordrende fordi den har forverret seg. Men når det er 150 000 som står uten fastlege, så betyr det jo at veldig mange har fastlege, og du skal få øyeblikkelig hjelp hvis du trenger det.»

Les saken HER

Kjerkol sier altså at selv om det er så mange som ikke har fastlege, så er det jo mange flere som HAR fastlege. Så da er det jo ikke noe problem.

Om dette stemmer, og er sitert riktig, er det etter min mening en arrogant holdning en helseminister har overfor oss, og ikke minst også de 150 000 som står uten fastlege. Blant disse hundretusenene er det kronisk syke, kreftpasienter, pasienter som får forsinket oppdagelse av alvorlige sykdommer som blant annet kreft, psykiske syke, gravide, barn; ja alle slags mennesker som faktisk har RETT på å ha en fastlege.

Samtidig er Kjerkol og hennes partifeller og regjeringsvenner veldig opptatt av at utbudet av private helsetjenester må stoppe, og bremses. De ønsker ikke et todelt helsevesen.

Hallo, Kjerkol og co; hva er det dere tror skjer, når 150000, 200000, 2500000 pasienter står uten en fastlege..??

Da søker de på nettet etter nettleger, dropin-leger og andre lettilgjengelige private helsetilbud, som ikke har ett eneste kjennskap til pasienten, ikke ett journalnotat, som kan være med å fortelle legen om dette er noe alvorlig, om det trenger å skrives en resept, eller om man kanskje kan avvente bestillingen på en MR til neste kontroll.

Eller så gjør de som blant annet i Trondheim, der mange står uten fastlege; de må gå på legevakten, som også er besatt av fastlegene, for å få skrevet ut sitt blodtrykksmedisin, få en sykmelding for influensa, som fastlegen egentlig skulle gjort. De er med og fyller opp en legevakt som egentlig er forbeholdt akutt syke, ikke en deprimert, som egentlig hadde trengt en samtale med sine faste lege, men som får ti minutter hos en fremmed legevaktslege, som forhåpentligvis får avverget selvskading eller selvmordsforsøk.

Nei, dette er dessverre ingen overdrivelse, eller feiltolking. Dette er hverdagen i helse- Norge NÅ, akkurat i dag. Og verre vil det bli, uke for uke.

Helseminster Kjerkol og hennes regjering kommer så vidt jeg ser ikke med noen virkningsfulle tiltak for å stoppe dette synkende skipet fra avgrunnen. Legeforeningen og mange andre har forsøkt å forklare den komplekse hverdagen og virkeligheten som fastleger jobber i.

De fleste av oss elsker jobben vår, vi er arbeidsomme, samvittighetsfulle, ikke redd for å ta i et tak, men det har blitt stadig mer overlesset på oss, i «samhandlingsreformens navn». Og vi har ikke fått kompensert for dette.

Så det blir for mye for en og enhver av oss, og vi trenger å bli flere.

Og det er fint at Kjerkol og co setter inn noen midler til å stimulere unge leger til å starte. MEN; hvordan har dere tenkte å støtte og kompensere de erfarne legene, som er helt essensielle å beholde i gamet akkurat NÅ, ikke minst også som veiledere for de nye?

Jeg tror at mange erfarne fastleger kjenner seg utnyttet og forlatt, og det kan oppleves som at det spekuleres i vår store samvittighet og lojalitet.

Men jeg er redd for at det er et tidsspørsmål nå, før mange forlater det synkende skipet. Som er selve grunnmuren i et rettferdig og helhetlig offentlig helsevesen i landet.

Mange kjenner seg tatt for gitt, og som en selvfølge, men nå er det snart nok.

HOD og politikerne ser nok for seg andre løsninger som skal være riktig så bra i fremtidens primærhelsetjeneste. Og så oppleves det som dere spekulerer i, og kjører et høyt spill på å satse på at vi er der, mens dere jobber i kulissene, og det skaper mye usikkerhet.

Men dette kan bli et svært kostbart spill, for oss alle, og aller mest for pasientene som står midt i dette. Og det er et av mysteriene; hvor er pasientorganisasjonene, som vil merke dette stadig mer?

Det kan hende at det er med fastlegeordningen som med enkelte andre ting man mister; at man ser ikke før det er borte, hva man gikk glipp av-

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: